Едва 4,5% от българите са ползвали интернет, за да общуват с администрацията. Това установява национално проучване на "Галъп Интернешънъл" по поръчка на Държавната агенция "Електронно управление".

Те обикновено са между 25 и 36-годишни, с висше образование и по-сериозни доходи.

80% от българите все още предпочитат да контактуват "на гише" с различните администрации, дори когато има опции за електронни услуги.

Добрата новина е, че около 14% са се възползвали от електронни административни услуги с различна честота през изминалата година.

70% от българите заявяват,  че не ползват и не смятат да ползват средства за електронна идентификация. 

"Основните цели на електронното управление са осъзнати от обществото и то е склонно да даде кредит на доверие за реализацията на политиката за въвеждане на електронното управление", заяви изпълнителният директор на социологическата агенция Първан Симеонов.

Българите рядко търсят информация или услуги онлайн от уеб-страниците на държавните институции - през последните 12 месеца 80% не са го направили. 22% пък са се обърнали към администрацията по принуда. 

Въпреки това хората са оптимисти за развитието на електронното управление и администрация. Близо 80% смятат, че скоро няма да имаме нужда от документи на хартиен носител. 75% смятат, че обслужването в администрацията ще се подобри. 60% пък са на мнение, че обещанията на управляващите за намаляването на административната тежест върху бизнеса ще бъдат спазени.

Едно е основното притеснение на гражданите за електронната администрация - възможността за злоупотреба с личните данни, от което се притесняват над 44% от запитаните.

Анкетата е включвала и въпрос за електронното дистанционно гласуване. Въпреки референдума през 2016 г. по темата, сега около 48% от анкетираните са от двете страни на аргумента - за или против новия изборен метод.