Наследникът в партията на подалия оставка малко по-рано този месец Никола Груевски ще се избере вероятно между един единствен кандидат, пишат македонските медии. Генералният секретар на македонската консервативна ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски е единственият готов да поеме поста председател на партията.

Бившият македонски премиер Груевски подаде оставка като лидер на опозиционната дясна партия ВМРО-ДПМНЕ заради тежкото поражение на местните избори, когато партията на настоящия премиер Зоран Заев постигна убедителна победа и спечели във всички големи градове на страната - Скопие, Битоля, Охрид, Струмица, Прилеп.

47-годишният Груевски беше начело на Македония от десетилетие и ръководеше собствената си партия от 2003 г. През януари 2016 г. след скандал с подслушване  на висши функционери управляващият блок падна от власт. На предсрочни избори през декември 2016 г. партията на Груевски спечели най-много гласове, но получи само с 2 депутатски мандата повече от СДСМ на Зоран Заев.

Изборът на нов председател трябва да започне тази вечер на 16-ия конгрес на формацията. Въпреки че номинациите бяха държани в тайна, все пак бе обявено, че Мицковски е решил да се бори за мястото. Смята се обаче, че той е личният избраник на Никола Груевски.