Григор Димитров научи евентуалните си съперници на тенис турнира от АТП 250 в Бризбън, Австралия. Българинът е №1 в схемата, след като преди броени дни Рафаел Надал обяви, че пропуска надпреварата.

Димитров, който ще защитава титлата си, излиза срещу представителя на домакините Джон Милман или квалификант направо във втория кръг. Това ще стане на 3-ти или 4 януари.

Ако 3-тият в света продължи, следващото препятствие ще е измежду по-силни съперници - Жил Мюлер, Хьон Чун (и двамата ще дойдат на турнира в София през февруари), Денис Шаповалов или Кайл Едмънд.

На полуфинал Григор може да срещне друг австралиец - Ник Кириос (№3) или стария си познайник Диего Шварцман (№6). А в случай, че отиде на финал, потенциални фаворити от другата част на схемата са Анди Мъри и Милош Раонич.

През тази година Григор Димитров елиминира Раонич, а в прекия сблъсък за титлата успя да надиграе Кей Нишикори, който също няма да се появи в Бризбън, тъй като още не е напълно възстановен за новия сезон.

Наградният фонд на турнира е 528 910 долара.

"За следващия сезон съм си поставил високи цели, не искам да лежа на лаврите си, заяви българинът по време на тегленето на жребия. - Както в тренировките, така и по време на мачовете ще остана съсредоточен и стъпил здраво на земята. Винаги ще помня успеха в Лондон, той ми даде тласък за новия сезон. Бях много развалнуван, но и изтощен психически, докато физически се чувствах добре. Анди Мъри? Не знам какво е състоянието му, но мисля, че не би рискувал да играе, ако не е напълно готов."

След като имаше големи проблеми с контузии в последните месеци, Мъри игра на демонстративния турнир в Абу Даби, който приключва днес. Шотландецът призна, че не е готов, но е откликнал на молба на организаторите да замести Новак Джокович.