През 2018 година Турция очаква 36 милиона туристи - толкова са били през най-силната й 2014-а и турският министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш смята, че това е напълно възможно. За сравнение България е посрещнала 8.5 милиона чуждестранни туристи за 2017 г.

В интервю пред Hurriyet Daily News Куртулмуш отбелязва четирите големи предизвикателства, довели до спад на туристите в Турция през последните 3 години: кризата с Русия, изборите в няколко европейски страни, "където ислямофобията и расизмът са придобили форм на враждебност спрямо Турция",  сериозните терористични заплахи в страната и чужбина и неуспелият опит за преврат в Турция. По думите на министъра това са сериозни предизвикателства, които е трябвало да се преодолеят за кратък период от време.

Броят на туристите, посетили Турция през 2016 г., спадна до 26 милиона, но се увеличи на 30.7 милиона за единайсетте месеца на 2017 г., посочва Нуман Куртулмуш. Прогнозите са да достигнат 32 милиона за цялата изминала година, което показва бързото възстановяване на сектора, смята министърът на културата и туризма. Той акцентира върху мерките по справяне с изброените от него предизвикателства, довели до тези резултати. Отношенията между Турция и Русия се възстановиха и резултатът от това е инициативата за мирните преговори за Сирия в Астана, с участието и на Иран, казва той, като добавя и руския принос в борбата с терористите в провинция Идлиб в Сирия. Куртулмуш подчертава и предприетите от Анкара мерки срещу обявения за враг на турската държава ислямски проповедник Феттуллах Гюлен и неговата организация.

"И накрая изборите в Европа показаха, че когато европейските политици говорят срещу Турция, това не се отразява задължително на резултата в урните... Езикът на политика е различен от езика на туризма. Ако съдим по реториката на германските политици, нито един германски турист не трябваше да дойде в Турция. Но туризмът си има свои собствени правила и близо 3.5 милиона германски туристи посетиха Турция през 2017 година", казва Нуман Куртулмуш.

По думите му един от големите британски туроператори - ABTA, е показал 66% ръст в ранните записвания, а има основания да се очаква ръст в притока на туристи от страни от Далечния изток - Китай на първо място, Япония, Южна Корея, Малайзия и Индонезия. Новата администрация придава голямо значение на инициативата "Един пояс, един път" и  Китай вижда ключовата роля на Турция в западната част на Азия и в Източна Европа, като я разглежда и като врата към европейските пазари.

"Виждаме  сериозни стъпки в транспорта, енергетиката, икономическата инфраструктура и културата. Ще видим подобна тенденция и в туризма", убеден е Куртулмуш. 

Турция предприе стъпки в подкрепа на туризма, който формира 12.5% от брутния вътрешен продукт по данни на турската статистика за 2016 г. През миналата година турското правителство одобри девет мерки, които включваха безвъзмездно отпускане на 255 милиона лири (78.6 млн. евро), както и схема, която помогна на туристическите компании да преструктурират задълженията си.