Патриотичните почини заради европредседателството на България избуяват. Всеки първи понеделник от месеца до края му, който изтича през юни, второкласници от столичното 3-то СУ "Марин Дринов" ще се обличат в български национални носии. 

Родителите на децата от 2 "а" клас на столичното училище "Марин Дринов", техните родители, учителката им и те самите решили да посрещнат българското европредседателство по нетрадиционен начин - тържествено, съобщи БНТ.

Даниела Цанкова, начален учител в 3-то СУ "Марин Дринов": Решихме всеки първи понеделник от настъпващия месец да бъдем на училище в час в национална носия със български шевици на гърдите. Идеята ни е, че няма как да станеш добър европеец, ако не си не си първо добър българин.

За първи път сложили носиите тази сряда, тъй като понеделник е бил неучебен ден поради новогодишната ваканция. Репортажът на БНТ показва колко знаят децата за Евросъюза и как "са наясно дори с трите основни послания на българското председателство":

Боби 2 "а" клас: Консенсус. Консенсус значи всички да изберат това.
Жоро 2 "а" клас: Конкурентоспособен. Да си конкурент на другия.
Самуил 2 "а" клас: Кохезия. Кохезия означаваше колкото и различни души да има в един клас, те са в един клас и трябва да се уважават.

Второкласниците и тяхната учителка имат и друга идея - министрите и евродепутатите, които ще посетят България, да заседават също с българска национална носия.

А защо това да не стане и униформа на второкласниците, реторично пита репортерката на БНТ в края на репортажа.