Унищожили ли са ислямисти руски бойни самолети в сирийската база "Хмеймим" или не?

Министерството на отбраната в Москва се ограничи със съобщението, че тази новина е фалшива. Тя бе публикувана днес във в. "Комерсант".

Ведомството обаче призна за минометен обстрел и за двама убити в резултат на него руски военнослужещи вечерта на 31 декември 2017 г. "Комерсант" само твърдеше, че може да има десетина ранени, но не съобщаваше за жертви.

Днес следобед военният кореспондент Роман Сапонков пусна в профила си в социалната мрежа "В контакте" няколко снимки на повреден бомбардировач "Су-24М".

"Все пак пострада техника. Предварително - шест "Су-24", един "Су-35С", един "Ан-72", един разузнавателен "Ан-30", един "Ми-8". Два "Су-24" и "Су-35С" успешно са върнати в строя", пише журналистът.

Руският канал Directorate 4 уточнява, че на снимката се вижда разрушен десният стабилизатор на "Су-24М" и това, че хидросистемата му е пробита от шрапнел.

По-рано Роман Сапонков заяви, че информацията му е от хора край "Хмеймим" и няма потвърждение от други източници.

Тази вечер журналистът написа в профила си:

"Включи се фабриката на троловете и "патриотично настроените блогъри", опитват се а ме уличат в лъжа. Като имам доказателства, ще ги пусна и ще призная, но засега вопли са от рода на "това не може да бъде, защото не може да бъде". Едно е да затваряш устата на момчетата на място, като цаплашваш да ги изгониш от страната с първия самолет, друго е да можеш да работиш с великия и ужасен интернет."

Той признава, че цяло денонощие, след като е получил информацията, се е съмнявал в нейната достоверност. Но е решил все пак да я пусне.

Късно вечерта в небето над най-голямото сирийско пристанище Латакия е била забелязана руска "летяща военна болница". Новината съобщи също в мрежата "В контакте" фотографът Ахмад Алфарви. Той публикува снимка на самолет "Ил-76МД", известен още като "Скалпел-МТ". Край Латакия има само едно летище и то е именно "Хмеймим", където се намира руската военновъздушна база.

Руска "летяща военна болница" бе заснета в небето над Латакия.

Вчера от руското Министерство на отбраната съобщиха с тридневно закъснение за друг инцидент в Сирия, станал също в навечерието на Нова година. На 31 декември 2017 г. се разбил руски военен хеликоптер Ми-24, като при инцидента са загинали и двамата членове на екипажа.

По изчисления на медиите от началото на военната кампания на Кремъл в Сирия на 30 септември 2015 г. са загинали повече от 60 руски военнослужещи. Министерството на отбраната обаче до този момент потвърждава само за близо 40 смъртни случая.