Експлозия уби най-малко 23-ма души и рани десетки други в северозападния сирийски град Идлиб, предаде Ройтерс.

Сред пострадалите има много цивилни.

Атентатът бил срещу централата на малка бунтовническа групировка в града, съобщиха от Сирийската обсерватория за човешки права.

Противоречиви са твърденията за начина, по който е извършена атаката. Според едни източници става дума за кола бомба, а според други - за дрон.

Повечето от загиналите са бойци от групировката. Идлиб е крепост на сирийските бунтовници и е на границата с Турция, която подкрепя бунта срещу Башар Асад.

Сирийската армия и съюзниците й започнаха през октомври 2017 г. офанзива за възвръщане на контрола върху провинциите Идлиб и Хама. Оттогава войската постигна определени успехи.

Главната бунтовническа сила в Идлиб е "Тахрир ал Шам", отцепила се от Фронта "Ан Нусра" - бившия клон на "Ал Кайда" в Сирия.

Правителствените сили загубиха Идлиб през 2015 г. Тя стана единствената провинция, паднала изцяло в ръцете на бунтовниците.

Би Би Си: Атакуват с дървени дронове базата "Хмеймим"

Същевременно руската служба на Би Би Си съобщи за нова атака срещу военновъздушната база "Хмеймим" край пристанището Латакия.

Този път нападението било извършено от дронове, при това дървени, твърдят от програмата, като се позовават на близкоизточни новинарски сайтове. Това се случило вечерта на 6 януари.

Примитивните летателни апарати, някои от които били облепени с тиксо, излетели от база на "Ислямска държава" в Латакия, твърдят от Сирийската обсерватория за човешки права.

В руската база бил задействан сигнал за тревога и дроновете били свалени. Би Би Си не съобщава за убити или пострадали руски военнослужещи.

"Хмеймим" бе атакувана с минометен обстрел вечерта на 31 декември 2017 г. - часове преди настъпването на Нова година. Четири дни по-късно от руското Министерство на отбраната признаха за нападението и дори съобщиха за двама загинали военнослужещи. Това стана след публикация на в. "Комерсант", в която не се съобщаваше за убити, но се твърдеше, че джихадистите унищожили няколко бойни самолета. Военното ведомство обаче нарече тази новина фалшива. То не коментира разпространените по-късно от военния кореспондент Роман Сапонков снимки от повредена бойна машина.

Министерството на отбраната в Москва засега не е коментирало и съобщението на Би Би Си за втората атака срещу "Хмеймим".

Прави обаче впечатление, че се засилват атаките срещу руските войски в Сирия, след като на 11 декември 2017 г. президентът Владимир Путин нареди изтегляне. Тогава той изтъкна, че ако терористите в арабската страна отново надигнат глава, по тях ще бъде нанесен безпрецедентен удар. По-късно Путин заяви, че в Сирия ще продължи "точковата" борба срещу бунтовниците.