Не само САЩ, но и цялата НАТО носи вина за атаката с дронове срещу две руски военни бази в Сирия на 5 януари, предаде Нюз.Ру.

Обвиненията бяха отправени днес на първата за годината сесия на Думата. При това депутатът Змитрий Саблин заяви, че атаките срещу базите "Хмеймим" и "Тартус" били извършени не с 13 дрона, както се твърдеше досега, а с 31.

Летателните апарати бяха свалени и никой не пострада.

Вчера от Министерството на отбраната в Москва заявиха, че по време на атаките в небето над източната частна Средиземно море дежурил американски разузнавателен самолет "Посейдон П-8". Той летял над пристанищата Латакия и Тартус. От ведомството окачествиха като твърде странно съвпадението.

Още в понеделник от министерството намекнаха, че "инженерните решения, използвани от терористите, биха могли да бъдат получени само от една от страните, притежаваща високи технологични възможности". Макар страната да не бе назована поименно, бе ясно, че става дума за САЩ.

Представител на Пентагона пък заяви, че използваната технология е лесно достъпна на пазара.

Днес обаче бе намесена и НАТО. На сесията на Думата бе заявено, че американският "Посейдон" излетял от британска военна база в Кипър.

Тези данни позволяват да се смята, че за изстрелването на дроновете от зоната за деескалация "Идлиб" са помогнали не само САЩ, но и други страни от НАТО, заяви пред РИА Новости Владимир Коровин - експерт от Центъра за военно-политически изследвания към Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

В Кипър има две британски военни бази - "Акротири" край Лимасол и "Декелия" край Ларнака. Двемте образуват отвъдморска територия на Обединеното кралство и са под негов суверенитет, но не са част от него. Базите са създадени още преди Първата световна война.