91% от убийствата на жени в България е извършват от мъже. 35% от тях са извършени от партньор или съпруг, 25% - от друг роднина, а 31% - от друг познат мъж. Тези данни изнесе вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, позовавайки се на проучвания в 10 окръжни съдилища. За поредeн път Захариева се опита да убеди БСП да подкрепят Истанбулската конвенция срещу насилието над жени.

"Българските социалисти да послушат лидера на европейските социалисти Сергей Станишев. Искаме да разсеем спекулациите, че ГЕРБ се отказва от ратификацията на Истанбулската конвенция и да налеем малко разум в БСП. Те би трябвало да поддържат тази конвенция повече от нас", заяви Захариева.

И изтъкна, че българските социалисти в Брюксел подкрепят тази конвенция, докато в България й се противопоставят с цел политически дивиденти.

"Няма текст, който да ни задължи България да признае еднополови бракове, да въведе трети, четвърти, пети и шести пол. Конвенцията, приета от Съвета на Европа, има за цел да покаже, че християнска Европа не приема стереотипите жените да бъдат принуждавани да се омъжват на сила, да бъдат осакатявани, изнасилвани. Тази конвенция нито е приета набързо, нито без дебат. Не е нормално да се приема, че си голям мъж, ако биеш жена си", заяви Захариева.

Правосъдният министър Цецка Цачева изтъкна, че конвенцията дава възможност да бъде ратифицирана с резерви. Такова е и предложението, одобрено от правителството.

"Всички притеснения, възражения, неясноти могат да бъдат разсеяни, ако всеки спокойно и непредубедено прочете текстовете на Конвенцията. Не става дума за "трети пол", категорично е записано, че понятието пол не замества съдържанието на понятията мъж и жена, а това е само за целите и нуждите на Конвенцията", обясни Цачева.

 

Шефът на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че в сряда в парламента ще има отворен дебат за Истанбулската конвенция, който ще бъде ръководен лично от нея.

"Конвенцията пристигна в Народното събрание в петък, обсъдена е с колегите юристи, ще се стараем да мине през повече комисии. Имаме изключителна воля да направим максимално отворен дебат и да запознаем всички", обясни Караянчева.

Тя допълни, че са поканени представители на вероизповеданията

"Нека тези, които са прочели Конвенцията, да дойдат, за да чуят различните мнения. В парламента има смисъл да се говори. Гражданите да се успокоят и да се види, че популизмът понякога е много вреден", каза още Караянчева.