БРЮКСЕЛ — Литва ще приеме еврото на 1 януари 2015 година, след като днес получи окончателно одобрение от Съвета на министрите по европейските въпроси на ЕС.

С това страните в еврозоната ще станат 19. Между тях ще са и трите бивши съветстки републики от Прибалтика. От първия ден на следващата година Литва ще замени националната си валута, лат, с евро по курс 3.45280 лата за 1 евро.

"Влизането на Литва в семейството на еврото е не само съдбоносно събитие за тази партньорска страна, но е от голямо значение за цялата еврозона,“ заяви италианският държавен секретар по европейските въпроси Сандро Гоци, чиято страна сега председателства ЕС. "То показва продължаващата привлекателност на единната валута.“

"Последователните усилия на Литва се изплатиха: Днес еврозоната отвори вратите си за нас,“ каза литовският премиер Алгирдас Буткевичус. "Приемането на еврото беше стратегическа стъпка на Литва, добре премислена икономически и политически, за да насърчи икономическия растеж...По-дълбоката интеграция на еврото означава също и повече сигурност“.

През миналия месец Литва получи положителна препоръка от Европейската комисия за присъединяване към еврото, която Съветът на финансовите министри и Европейският съвет приеха. Тя получи положителни становища от Европейската централна банка и от Европейския парламент.