Отборите на Северна и Южна Корея ще дефилират заедно на откриването на олимпийските игри в Пьончан през февруари, информира Си Ен Ен. До това решение се стигна при преговорите между делегации на двете страни в граничното градче Панминчжон.

Общо преминаване на олимпийски стадион не се случва за първи път - вече сме виждали това на церемониите на летните олимпиади Сидни 2000 и Атина 2004 и на зимната 2006 г.

Флагът изобразява син силует на Корейския полуостров върху бял фон. Такъв беше използван в Торино, а също така на световното по тенис на маса в Китай през 1991 г., когато двете държави участваха с общ тим.

Оркестър със 140 музиканти от Северна Корея ще свири по време на игрите - това също е решено на преговорите.

Най-големият пробив е в това, че Кореите ще имат един отбор в Пьончан - в женския хокей на лед. Това не се е случвало на олимпийски игри откакто страните са разделени, последният случай е в Берлин през 1936 г.

Предвижда се спортисти в други спортове, като например ски алпийски дисциплини, да направят общи подготвителни лагери преди форума. Това ще стане в севернокорейския курорт Масик Пас в планината Кумган.

Както вече ви информирахме КНДР ще прати делегация с около 400 души в Пьончан, който е на около 80 км от границата. Голяма част от групата включва не спортисти, а запалянковци (поне така са представени официално), мажоретки, демонстративен отбор по таекуондо, журналисти и официални лица.

Делегацията ще пристигне на 25 януари. 

Северна Корея ще участва със 150 души и в параолимпийските игри след олимпийските.

Решението за обединен хокеен тим не беше посрещнат радушно в Южна Корея, където играта е на по-високо ниво и националният отбор е по-силен. В Сеул са на мнение, че това ще отслаби селекцията, тъй като състезателките не се познават. Те няколко пъти са играли едни срещу други.

Има дори подписка срещу сборния състав, в която са се подписали над 11 хиляди души.