Камарата на депутатите в Чехия свали днес депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, предаде БТА. 

Решението бе подкрепено от 111 депутати, а 69 бяха против. В гласуването участваха 180 от 200-те членове на долната камара на чешкия парламент.

Свалянето на депутатския имунитет на премиера, чието правителство във вторник не получи вот на доверие, означава, че на практика срещу него започва съдебно преследване по обвинение в измама. Преди няколко месеца полицията обвини Бабиш и най-близките му съратници в организиране на схема за незаконно присвояване чрез негови фирми на 50 милиона крони (около 2,5 млн. долара) под формата на земеделски субсидии от фондовете на ЕС. 

Скандалът избухна малко преди парламентарните избори през октомври, на които политическото движение на милиардера "Действие на недоволните граждани" (АНО) спечели убедителна победа. Бабиш отхвърля повдигнатите обвинения и възнамерява да докаже невинността си в съда.

Днес бе снет и имунитетът на Ярослав Фалтинек, заместник на Бабиш в ръководството на партията. Двамата твърдят, че срещу тях и АНО действа политическа мафия, а някои представители на правоприлагащите органи изпълняват нейни поръчки.

Заради този скандал нито една от парламентарно представените партии не иска да влезе в правителствена коалиция с АНО. След загубения от кабинета на малцинството на Бабиш парламентарен вот на доверие, следващата седмица той трябва да подаде оставка пред президента на републиката. Очаква се президентът Милош Земан да му връчи нов мандат за съставяне на правителство. 

Вчера Бабиш каза в интервю, че ако не получи втори шанс да състави кабинет, в страната ще настъпи политическа криза, припомни Ройтерс.