Стотици хиляди американци излязоха на протест срещу президента Доналд Тръмп тази събота в десетки градове в страната съобщиха световните медии. Шествието е обявено като вторият "Марш на жените", с който се отбелязва първата година на държавния глава на поста.

Основните протестни шествия са във Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго, но по-малки протести ще има в още 250 други населени места. Според протестиращите администрацията на Тръмп набляга на политики, вредни за жените. Говорители призовават американските граждани да гласуват по-активно за изборите за Конгрес през ноември.

"Вашият глас е най-мощният инструмент, който имате като индиви. Всеки, който им привилегията да гласува, трябва да го ползва", заяви актрисата Ева Лонгория на протеста в Лос Анджелис.

Организаторите на протеста са си поставили за цел да докарат 1 милион нови глапосодаватели до урните през ноември и да вкарат повече политици, защитаващи позициите на жените във властта.

Там са най-много протестиращи - 600 000 души, съобщиха от градската управа. В Чикаго са между 200 и 300 хиляди. 

Тръмп пък написа в Туитър, че е постигнал икономически успехи, които са повлияли позитивно на жените през последната година.

"Прекрасно време в нашата елика страна, прекрасен ден за всички Жени да излязат на марш! Излезте, за да празнувате историческите постижения и безпрецедентния икономически успех и ново блаагосъстояние, което станна през последните 12 месеца. Най-ниските нива на безработиц при жените за 18 години!", заяви той в социалната мрежа.

В действителност трудовото министерство на САЩ показа спад в безработицата при нежния пол през декември до 3,7% от средните за страната 4,1%.

От началото на президентската си кампания Тръмп има сериозни загуби в одобрението си от жените. Около 46% от мъжете одобряват работата му според изследване на Pew Research Centre, спрямо едва една трета от жените.

Много протестиращи носеха розови плетени "pussy hats", които бяха направени за марша миналата година във връзка с коментар на Тръмп за женските гениталии. Те бързо станаха символ на протеста.
"Бежанците са добре дошли", обявява тази розова статуя на свободата.
Десетки хиляди се събраха и в столицата Вашингтон.