Финансовите министри на страните от Европейския съюз извадиха осем юрисдикции от черния списък на данъчни убежища. Панама, Обединените арабски емирства, Южна Корея и Барбадос са сред страните, които са предпиели реформи в данъчната си политика и затова са преместени в предупредителния сив списък. Те вече не подлежат на санкции като орязване на европейските фондове.

"Осем от 17-те юрисдикции в черния списък са поели ангажименти на високо политическо равнище да подобрят своите практики. Нашите експерти извършиха оценка на тези ангажименти и решиха, че са достатъчни", коментира българският министър Владислав Горанов като председател на съвета на финансовите министри. "Основната задача сега е да създадем гаранции, че тези юрисдикции наистина ще проведат реформите, за които са поели ангажимент."

Осемте юрисдикции ще останат под строго наблюдение, изтъкна еврокомисарят по финансите Валдис Домбровскис.

"Те трябва да изпълнят своите ангажименти или ще се върнат в черния списък", заяви той на пресконференция в Брюксел днес.

Всяко отдръпване от политиката срещу укриването на данъци ще бъде изтъркувано като слабост, предупредиха еврокомисари преди дни. Съвета на финансовите министри обаче взе решение.

"Нашият подход със списъка вече дава резултати", похвали усилията на ЕС Горанов. "Целта ни е данъчните убежища и офшорните данъчни схеми скоро да се превърнат в явление от миналото."

В черния списък, приет на 5 декември 2017 година, остават девет страни - Маршалови острови, Американска Самоа, Бахрейн, Гуам, Намибия, Палау, Сейнт Лусия, Самоа и Тринидад и Тобаго.

Приемането на списъка беше решено след поредица скандали за укриване на данъци - "Люкслийкс" в края на 2014 година, "Досиетата Панама" през април 2016 година и "Досиетата Парадайз" през ноември 2017 година.

Както Клуб Z вече писа, от началото на 2018 г. в Обединените арабски емирства например беше въведен данък добавена стойност (ДДС) в размер на 5%. Досега такъв данък там нямаше и това е причината там да се регистрират много фирми (включително и Intrust Ltd, собственост на Делян Пеевски).

Още през миналата година ОАЕ провеждат необходимите законодателни промени и създават инфраструктурата за събиране на ДДС. Реформата се подготвя, след като става ясно намерението на Евросъюза да въведе черен списък на данъчните убежища, тоест още след разкритията на “Досиетата Панама“. 

На съвета на финансовите министри днес Горанов представи приоритетите на българското европредседателство в областта на финансите. Приоритет е завършването на банковия съюз и ограничаване на необслужваните кредити. Горанов изтъкна също, че ще се работи за гарантиране на честната конкуренция чрез справедливо данъчно законодателство. Ще се насърчава устойчивия ръст на европейската икономика.

"Ще се присъединим към банковия съюз, когато сме напълно подготвени", коментира Горанов и припомни, че се провеждат консултации с Европейската централна банка.

Банковият съюз е система за банков надзор и преструктуриране, която цели да гарантира, че банковият сектор в еврозоната и в ЕС е в сигурен и надежден, а нежизнеспособните банки се преструктурират, без да се използват парите на данъкоплатците и при минимални последици за реалната икономика. В банковия съюз членуват всички държави от еврозоната, както и държавите – членки на ЕС, които желаят да участват. Всички държави, които приемат еврото в бъдеще, автоматично ще станат членове на банковия съюз. Държавите, които не членуват в еврозоната, могат да се присъединят чрез сключване на споразумение за тясно сътрудничество.