"Чувствам се специална, да."

Това отговори днес Румяна Ченалова на въпрос на Клуб Z дали се чувства такава. Причината: днес с опит за разпоредително заседание стартира едно от едва 5-те "заварени" дела, които вследствие на променения НПК се местят в спецсъда от станалия неочаквано "неудобен" СГС. Освен това заедно с казуса "Ченалова" в спецсъда с лична заповед на Сотир Цацаров е командирвана и прокурорка от СГП.

"Не само това - две от делата, около които се вдигна много шум, и които бяха прекратени - ако видите на колко институции се изпращат и на личното внимание на главния прокурор! (едното от тях е делото на Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев, б.р.). Това е специално внимание. Като се прекратява едно дело, то се изпраща на обвиняемото лице и на пострадалото лице, ако има такова. В конкретния случай явно контролът е много сериозен. Така че в тоя смисъл се чувствам специална, да", каза иронично уволнената съдийка.

Днес процесът не можа да тръгне дори със задължителното разпоредително заседание, на което страните и съдът се събират и обсъждат всичко по-важно по даването ход на делото. Оказа се, че двама от защитниците на Ченалова не са получили документите в изискуемия по закон поне едноседмичен срок преди делото.

Изобщо, като че остава впечатление, че след като избухнаха записите "Двете каки", срещу замесените в тях така и не последва нищо. Затова пък Ченалова атрактивно бе обявена за издирване и й се взе прокурорски арест от 72 ч, а сега системата рязко забави оборотите по казуса й.

Чeнaлoвa бe oбвинeнa зa длъжнocтнo и дoĸyмeнти пpecтъплeния, извъpшeни ĸaтo тъpгoвcĸи cъдия в CГC пo дeлo мeждy „Oбeдинeни eнepгийни тъpгoвци“ (OET) и HEK. Cпopeд пpoĸypaтypaтa тя e oблaгoдeтeлcтвaлa чacтнaтa фиpмa и oщeтилa дъpжaвнaтa, ĸaтo e дaлa xoд нa пpoцeca, бeз oт OET дa ca внecли държавната тaĸca oт 430 000 лв., a били зaпopиpaни нaд 6 млн.лв. пo cмeтĸитe нa HEK. Tъpcи й ce oтгoвopнocт и зa пoпpaвĸa и дoпълнeниe нa пpoтoĸoл oт cъдeбнo зaceдaниe.

Днес съдийката, която същевременно обжалва и уволнението си пред ВАС (там делото е обявено за решаване и още се чака, б.а.), даде да се разбере, че най-много иска процесът да тръгне.

Делото й на два пъти бе прекратявано от СГС - един път заради функционалния имунитет (става впрос за решения, свързани с работата й на съдия, б.р.), и втори - защото обвинителният акт съдържа неясни и противоречиви обвинения. Така дойде време на промяната в НПК, инспирирана от прокуратурата и изпълнена от мнозинството в НС, която прати "високата корупция", както и делата срещу магистрати в СпНС.

"Градският съд ​​постанови, че обвинението е неясно, противоречиво, нелогично. Че в едни и същи норми се твърди хем че съм нарушавала, хем че съм бездействала", каза днес пред журналисти Ченалова видимо недоволна от отлагането (тя си водеше за всеки случай и трети защитник на процеса, б.а.).

Тя нарече "логическа портиворечивост" вписаното в обвинителния акт, но напомни, че вследствие промените в подсъдността не й е повдигано ново обвинение, а само старото - същото, което СГС "събори" и усилено критикуваше, е преместено на 28 декември на ул. "Черковна" с дребни допълнения.

Ченалова отказа да отговори дали директно ще иска прекратяване на следващото заседание, но каза, че на едно разпоредително заседание се обсъждат доста въпроси, "включително подсъдността". Бившата съдийка напомни, че КС в момента е запитан дали не се създават извънредни съдилища с преместването на подсъдността в СпНС

Аз също смятам, че обвинението е абсолютно неясно, защото не може с едно поведение и да действаш и да бездействаш

Тя каза, че ще пледира, че правото й на защита е нарушено, което е и позицията на произнеслите се вече 3 състава на съда.

Налице е процесуална пречка за даване ход на делото срещу Румяна Ченалова, доколкото двама от адвокатите й – брат й Станичир Ченалов и Огнян Митев, са получили съдебните книжа по-малко от седмица преди насроченото заседание, постанови обаче съдия Николай Димитров.

И го отложи за февруари.