Президент и вицепрезидент и днес останаха на противоположни мнения за Истанбулската конвенция, въпреки че и двамата повториха многократно, че разнобой в институцията по темата няма.

Според Румен Радев "сега не е моментът да се ратифицира тази конвенция". Пренебрегвали се изключително важни теми за нашето общество като корупцията, бедността, демографската катастрофа, защото "изчезваме като нация", обясни той. Радев очаквал "правителството и парламентът да запретнат ръкави и да си напишат домашното". Стана ясно, че той смята "конвенцията за параван за отвличане на общественото внимание". Само приемането на конвенцията без закони няма да свърши работа, а трябвало да се видят какви точно ще са тези закони.

Радев смята, че трябва "да обновим нашите закони - държавата да не бъде наблюдател, а закрилник на правата на жените и децата". Той отново застъпи тезата на БСП. Партията е против ратификацията на конвенцията, като излезе с предложение за промени в НК за домашното насилие - то да се третира като престъпление от общ характер. (Към момента то е от частен характер и не може да се преследва от държавното обвинение.) От БСП днес стигнаха още по-далече, като поискаха референдум за Истанбулската конвенция.

Сред най-яростните противници на документа, който осъжда насилието над жените, са и "Обединените патриоти".

Към заклеймителите на конвенцията със закъснение, но със замах се присъедини и Светият синод. Оттам даже са насрочили и специален молитвен ден на 28 януари, в който да се измоли "Божията милост", за да не бъде приет документът.

Със своя позиция против излезе и Главното мюфтийство.

"Надявам се на разум и отговорна гражданска позиция в българския парламент", поиска днес Радев.

Според него в президентската институция нямало никакво противопоставяне по този въпрос. Защото той призовал за дебати, а Илияна Йотова искала също дебати.

"Ясно призовах за задълбочени дебати. Позицията на г-жа Йотова е част от тези дебати и звучи много силно. Факт е, че в България има насилие над жени и деца, домашно насилие. Факт е, че имаме пропуски в някои закони", каза Радев, като днес все пак демонстрира някакво развитие от предишната си позиция, че в българското законодателство и досега имало закони, които защитават правата на жените и децата в случаи на домашно насилие.

Но той привидя някакъв скрит замисъл в приемането на конвенцията.

"Факт е, че под тази конвенция прозира една друга идеология. Факт е, че трябва обществото да се произнесе за нея. Моят призив е към парламента да се прояви разум", каза българският президент. Той не се впусна в уточнение за каква друга идеология става въпрос.

Малко преди това вицепрезидентът Илияна Йотова определи диалога, който се води за конвенцията, като абсурден.

"Насилието срещу жените е страшен проблем. Аз ще продължавам да се боря срещу него. Това е документ, който защитава правата на жените", отсече Йотова, която като евродепутат е работила усилено по темата.

Йотова отбеляза, че много важни ще бъдат конкретните законодателни промени, които ще следват конвенцията, и това е работа на правителството и на управляващото мнозинство. Тя опита да прехвърли вниманието към министрите от ГЕРБ, които на заседание на МС отказаха да подкрепят документа. "До ден днешен не съм чула аргументите на министрите, които не я подкрепиха", каза Йотова.

Тя смята, че е добре, че са се случили дебатите. "Нещата да се докарат до абсурд, за да се върви напред."

"Абсурдът на тази дискусия ме кара да си припомня чудесното произведение на Станислав Стратиев "Българският модел". Ако беше жив, той сигурно сега щеше да напише още една глава", каза Йотова.

Все пак тя поиска да не се приема конвенцията с апаратни хватки, защото това би било неуважение към жертвите.

Сблъсъкът на позициите на Радев и Йотова по темата повтаря разделението в БСП - Корнелия Нинова срещу лидера на ПЕС Сергей Станишев.