Американският президент Доналд Тръмп е наредил остраняването на специалния прокурор Робърт Мълър, водещ разследването за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г., съобщават световните медии. Тръмп обаче отрече и определи статията на "Ню Йорк таймс", където първо се появиха разкритията, за "типична фалшива новина".

Това е станало през юни миналата година, малко след като Мълър бил назначен на поста. Съветник на Тръмп обаче го е убедил да се откаже от намерението си.

Президентът смятал, че Мълър няма да бъде безпристрастен към него по три причини.  Двамата имали разногласия за цените в един от голф клубовете на Тръмп, а след спора Мълър се отказал от абонамента си в клуба. Освен това Мълър е работел в кантора, представляваща интересите на зетя на Тръмп - Джаред Къшнър. Третата причина, според Тръмп, била, че в навечерието на номинацията за специален прокурор Мълър е бил на интервю за номинация за шеф на ФБР.

Юридическият съветник на Белия дом Дон Макган обаче казал на Тръмп, че отстраняването на Мълър ще има катастрофален ефект върху президентството му. Съветникът дори заплашил да подаде оставка, ако Тръмп не промени мнението си.

През тази седмица американският президент заяви, че очаква с нетърпение да бъде разпитан от Робърт Мълър, защото би потвърдил, че няма никакво съглашателство между щаба му и Русия.

Американско гражданство за 1,8 милиона имигранти?

Нов план за миграцията, който президентът ще предложи на Конгреса, ще проправи път до американско гражданство за 1,8 милиона мигранти, влезли в САЩ нелегално, разкри Белият дом. Това ще ще бъде от полза за така наречените мечтатели - над 700 000 мигранти, дошли незаконно в САЩ като деца и защитавани до март тази година от експулсиране по силата на програма, въведена от предшественика на Тръмп - Барак Обама.

Процесът ще помогне и на близо 1 милион имигранти, които не са се възползвали от програмата за мечтателите, но отговарят на условията, уточнява Би Би Си. Процедурата по натурализация ще отнеме между 10 и 12 години.

В замяна Тръмп ще поиска финансиране в размер на 25 милиарда долара от Конгреса за изграждане на стената по границата с Мексико. Този проект бе едно от предизборните обещания на Тръмп. Парите за стената по границата с Мексико ще бъдат в учреден от Конгреса доверителен фонд. Средствата в този фонд ще бъдат и за инвестиране в по-добра защита на северната граница с Канада.

Планът ще изиска също от Конгреса да ограничи семейното спонсорство на имигранти до съпруги и малолетни деца и да прекрати системата за издаване на визи на лотариен принцип за някои страни, разказаха пред Ройтерс представители на Белия дом. Асошиейтед прес допълва, като се позовава на представителите на Белия дом, пожелали да останат анонимни, че ще бъдат премахнати разпореди, позволяващи на родители, възрастни братя и сестри и на други родственици да влизат в страната. Но това ще важи само за нови молби да издаване на визи на базата на така наречената семейна имиграция. Молбите, които вече са били подадени, ще бъдат обработени.

Белият дом се надява, че този план на Тръмп за имиграцията, който той е готов да подпише, ще бъде гласуван в Сената в началото на февруари. За да се превърнат в действащ закон, мерките в плана трябва да бъдат гласувани и в Камарата на представителите.

Тръмп vs Палестина

Вчера президентът на САЩ заплаши да спре финансовата помощ за палестинците, ако те не се върнат към мирните преговори с Израел.

През миналата седмица ръководството на палестинската автономна власт отказа да се срещне с вицепрезидента Майк Пенс. Тръмп определи това като проява на неуважение към САЩ. Той припомни, че палестинците получават "стотици милиони долари" американска помощ и че тези пари "са на масата", но няма да стигнат до тях, "докато не седнат и да преговарят за мир". 

След среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в кулоарите на Световния икономически форум в Давос Тръмп изрази надежда, че здравият разум ще надделее сред палестинците и те ще се обърнат към мира. Нетаняху пък оцени високо решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Палестинците искат Източен Йерусалим за столица на бъдещата си държава. След като Тръмп обяви, че ще премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, палестинското ръководство каза, че скъсва отношенията си със САЩ, защото те вече не могат да бъдат добросъвестен посредник в мирния процес. 

Отговорът на Палестина не закъсня:

"Отказът да се срещнеш с потисника си не е липса на уважение, а проява на себеуважение", заяви Ханан Ашрауи от Организацията за освобождение на Палестина.

Набил Абу Рудейна, говорителят на палестинския президент Махмуд Абас, потвърди отказа за участие на палестинците в мирни преговори с Израел под егидата на САЩ, докато Вашингтон не промени решението си от 6 декември да признае Йерусалим за столица на Израел.

"Американската администрация продължава да се самоизключва от масата за преговори, ако не преразгледа решението си да признае Йерусалим за столица на Израел", каза той.

Доналд Тръмп с британската премиерка Тереза Мей в Давос.

На Международния икономически форум в Давос ръмп се срещна с британската премиерка Тереза Мей. Той предвиди "огромен ръст" в търговията между САЩ и Великобритания и заяви, че "обича Великобритания, обича Обединеното кралство, обича Шотландия". Той увери, че Обединеното кралство и би го защитил с военни средства, ако е необходимо и има много добри отношения с Тереза Мей.

Той увери също, че не е искал да оскърбява британците със споделянето на антимюсюлмански видеоклипове, които първоначално бяха постнати от лидер на британска крайнодясна организация и изрази готовност да се извини, ако се окаже, че тези хора са расисти, съобщи Би Би Си.

В интервю за британската телевизия Ай Ти Ви Тръмп заяви, че не знаел нищо за организацията, но бил "най-малко расисткият човек, който можете да срещнете" и че неговото ретуитване не било знак на подкрепа.