Великобритания получава най-много пари от фонда за убежища, миграция и интеграция на ЕС за периода от 2014 до 2020 г. Над 60% от средствата обаче са похарчени за връщане на неуспешни кандидати за убежище, съобщава EU Observer като се позовава на доклад на Агенцията на ООН за бежанците и Европейския съвет за бежанците и търсещите политическо убежище. Въпреки това едва 58% от неуспешните бежанци са върнати в сравнение със 76% през 2014 г.

В другите европейски страни, засегнати сериозно от миграционната криза, ситуацията не е много различна. Гърция например почти не харчи за интеграция.

"ЕС финансира чисто и просто мащабна схема за местене на мигранти", отбелязва генераният секретар на Европейския съвет за бежанците и търсещите политическо убежище Катрин Лулард.

Институцията иска да въведе задължително разпределение на средствата по фонда - поне 30% за интеграция и поне 20% за осигуряване на временно убежище. Подобни искания обаче вероятно няма да срещнат подкрепа.

По-рано тази седмица директорът на Фронтекс Фабрис Лежери обяви, че през 2017 г. агенцията е организирала 340  полета за връщане на мигранти през 2017 г. в сравнение с 39 през 2014 г.

"За три години броя на върнатите мигранти е нараснал шест пъти", отблязва той, и въпреки това едва 45% от нямащите право на убежище през 2016 г са върнати по родните си места.

Предвидените средства за програмния период са над 3 милиарда евро. От тях 2.39 милиарда са за финансиране на националните програми. Великобритания си е осигурила 16.3% от тях, следва Италия с 13.6%, Франция с 11.6% и Гърция с 11.3%. Германия, към която се стремят голяма част от търсещите убежище получава 9% от сумата, отделена от фонда. 

От тези близо 390 милиона долара, над 60% отиват за връщане на неуспешните кандидати на убежище.

"Фактът, че Великобритания получава най-много средства от фонда показва, че формулата за разпределение трябва да бъде преразгледана на базатана съвременна статистика, за да отговори на реалните нужди", коментира Лулард.

Средствата по фонда за убежища, миграция и интеграция се разпределят на база броя на търсещите убежище, броя на граждани на страни извън ЕС в съответната държава и броя на върнатите търсещи убежище през последните три години.

Заради миграционната криза някои европейски страни, поставени под-най голям натиск, получават допълнително финансиране. Въпреки това Великобритания е на второ място след Италия дори въпреки извънредното финансиране.

Проблемът е, че в регламента на Европейския съюз за  фонда е записано, че той служи за подкрепа на интеграцията на бежанците и за осигуряване на убежища. Когато националните власти ги получат, правят с тях каквото намерят за добре.