Руската полиция арестува днес опозиционния лидер Алексей Навални броени мигове след като той се появи на митинг, за да призове избирателите на бойкотират президентските избори на 18 март, предаде Ройтерс.

Той бе набутан в полицейска камионетка. Късно вечерта бе освободен, без да му бъде повдигано обвинение.

Навални има малък шанс да повлияе на вота, който вероятно ще бъде спечелен убедително от президента Владимир Путин. Способността на блогъра да използва социалните медии за мобилизиране на предимно млади протестиращи обаче тревожи Кремъл.

Броят на протестиращите в цяла Русия днес бе по-малък от този при предишните демонстрации, организирани за Навални. Такива са изчисленията на репортери на Ройтерс.

Тази сутрин полиция вече нахлу в централата на оглавявания от Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК) в Москва. Това стана по време на предаване на телевизионния канал "Навални LIVE". Арестувани бяха няколко души. Като мотив за нахлуването полицията изтъкна съобщение за бомба, и то в самото студио.

Полицаи арестуват Навални.

Разпространени в социалните медии видеозаписи показаха как Навални се появява на централната московска улица "Тверска", само на неколкостотин метра от Кремъл. Той се присъединява към неколкостотин участници в демонстрацията, която според властите е незаконна.

Навални изминава съвсем късо разстояние, след което е обкръжен от полицаи с каски. Те го повалят на паважа, а след това го влачат към камионетката.

"Това няма значение. Елате на "Тверска". Не идвате заради мене, а заради вашето бъдеще", съобщи Навални в профила си в туитър от полицейския участък.

По-късно той публикува видеозапис от ареста му и написа:

"Задържането на един човек губи дори най-малък смисъл, ако сме много. Който и да е, да дойде и да ме замени."

Полицията съобщи, че Навални ще бъде обвинен в нарушаване на законите чрез провеждане на демонстрация. Максималното наказание за такова нещо е 30 дни арест.

Полицаите вкарват опозиционния лидер в камионетка.

В цяла Русия днес са арестувани 180 души, твърди неправителственият сайт "ОВД-инфо".

Навални има забрана да участва в президентските избори на 18 март. Официалният мотив е, че той е осъден, макар и условно, за тежко престъпление. Опозиционерът твърди, че процесът срещу него е скалъпен. ЕС и САЩ настояват руските власти да отменят забраната.

Опозиционери развяват руския флаг на Пушкинския площад в Москва.