Полицията в Москва нахлу тази сутрин в централата на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от опозиционера Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Това стана в деня, в който стотици поддръжници на Навални започнаха протести в цялата страна с призиви гласоподавателите да бойкотират президентските избори на 18 март.

Официалният мотив за нахлуването е съобщение за бомба в офиса, заяви сътрудникът на ФБК Роман Рубанов.

Полицията нахлу в студиото на канала "Навални LIVE", откъдето се води опозиционна пропаганда. Завърза се словесна престрелка в ефир между водещите и органите на реда, предаде Нюз.Ру. Водещите настояват полицаи да покажат разрешението за действията си:

"Какво се плашите. Та, нали то е законно?"

 

 

"Я ги виж ти, знаят къде точно е бомбата! Не в някакъв празен кабинет на ФБК, а именно в студиото. Най-вероятно баш в камерата, която трябва незабавно да бъде изключена", коментира иронично Георгий Албуров, един от главните сътрудници на Фонда.

Полицията арестува няколко души и ги откара в участъка. Според Нюз.Ру са задържани четирима, а според Ройтерс - шестима. Властите не допуснали адвокат при арестуваните.

Навални призова московчани да излязат на протест на улица "Тверска" в ранния следобед и сам се включи в марша им, след което бе арестуван.

Полицейски акции срещу щабове на Навални имаше и в други градове. Иззети са позиви, задържани са доброволци и координатори. В Южно-Сахалинск - столицата на остров Сахалин, било арестувано младо момиче. Провинението му било, че си покрило лицето с шал заради студа.

Същевременно стотици хора се събраха на главния площад в далекоизточния град Владивосток. Те обявиха за фарс изборите, които със сигурност ще бъдат спечелени от Путин.

"Ще отида на избори, когато има избор", гласеше един от плакатите.

Това бе намек за забраната, наложена на Навални да се кандидатира. Причината е условната му присъда за тежко престъпление. Опозиционерът твърди, че тя е по скалъпен процес.

Протести имаше също в Новосибирск, Курган, Омск, Кемерово и Якутск.

 

 

Най-смели бяха привържениците на Навални в Якутск. Те не се уплашиха дори от това, че температурата там днес е минус 45 градуса по Целзий. Щабът на опозиционера им благодари и ги обяви за герои.