В рамките на десетина дни вицепремиерът Валери Симеонов обяви първо, че има "пропаст" в коалицията с ГЕРБ заради кадрови решения, а седмица по-късно атакува директно - проблемите са в енергетиката. Аргументите му са два. Първият - промяна в управителния съвет на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), без "Обединени патриоти" да бъдат питани, а и малкият коалиционен партньор нямал свои кадри в целия ресор, което препятства контрола.

Вторият аргумент е сравнително стара поръчка на варовик за нуждите на държавния ТЕЦ "Марица-изток 2" - казус, за който вицепремиерът алармира още през есента на 2017 г. По думите му там има съмнение за "криминална практика" и сигналът е пратен от него в прокуратурата. Оттам обаче засега не се е чуло да има отговор.

Каква е видимата част от историята по всеки от казусите?

Рокадите в елекроенергийния системен оператор

"Във връзка с изтеклия мандат на управителния съвет на ЕСО ЕАД в състав: Иван Йотов, Андрей Живков и Милко Милков, надзорният съвет на дружество е взел решение да бъдат освободени и избира за нови членове Антон Славов, Ангелин Цачев и Пламен Йорданов.  Решението е внесено в КЕВР. Регулаторът трябва да излезе със становище по така предложения нов състав на УС. Решението ще влезе в сила след вписването му в Търговския регистър. По време на първото редовно заседание на новоизбрания УС на електроенергийния системен оператор членовете му ще изберат изпълнителен член и председател измежду тях."

Това съобщение от страницата на ЕСО от 25 януари е конкретният повод за реакцията на Симеонов. Биографиите на кандидатите за трите позиции не са публични. Дали това ще е видът на новия УС ще стане ясно, след като КЕВР прецени дали предложените лица имат нужния опит и отговарят на критериите. 

"За председател на управителния съвет се слага бодрият пенсионер Антон Славов, на 71 години - верен кадър на БСП и под прякото въздействие на Георги Христозов от ДПС. На всичкото отгоре Славов вече е бил уволняван от НЕК за несправяне с работата и сега пак го връщат. Вторият член на съвета пък ще е Ангелин Цачев, когото кръговете в енергетиката свързват с Таньо Танев, председател на основната фирма, спечелила многомилионната държавна поръчка за изграждане на далекопроводите. Танев ще усвоява парите, а приятелят му Цачев ще го контролира. Голям контрол ще падне, голямо чудо", реагира Симеонов. 

Първият въпрос, който би могъл да бъде зададен покрай твърденията на Симеонов, който "работи" в негова полза, е защо рокадите в ЕСО се случват сега, при положение че мандатът на настоящия УС е изтекъл през май 2017 г. Оценките за работата на ЕСО и от управляващите от ГЕРБ, и от опозицията в лицето на БСП досега са били положителни и не е ставало дума за смяна.

Изтича и мандатът на надзорния съвет на ЕСО, който от своя страна е взел решението за промяната на УС, чието одобрение предстои. Според запознати министърката на енергетиката Теменужка Петкова е заявила пред депутатите в енергийната комисия, че предстои и промяна в надзорния съвет (според справка в Търговския регистър мандатът изтича през май тази година - б.р.). В този случай смените би трябвало да се извършат от принципала на дружеството - Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Пред енергийната комисия в парламента Петкова е мотивирала рокадите именно с изтеклите мандати и с "управленско решение". Повече информация не е била дадена, а въпросът е бил зададен от БСП, разказаха депутати, присъствали на заседанието. Стенограмата от него все още не е налична в сайта на комисията.

На базата на какво Валери Симеонов казва, че Антон Славов е близък с Георги Христозов, не става ясно. Славов е работил на висока позиция в НЕК до 2010 г. След това се е върнал в компанията по времето на кабинета "Орешарски" като зам. изпълнителен директор. Христозов пък дълги години заемаше ръководни длъжности в енергийните дружества, беше и председател на БЕХ. В момента той е в ръководството на ТЕЦ "Варна", който бе купен от фирма на бившия министър на транспорта в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов. Самият Папазов е управител на купувача на ТЕЦ-а, а собственик на фирмата е дъщеря му. Още щом бе обявено финализирането на сделката, се разбра, че новите собственици на ТЕЦ "Варна" имат амбиции част от мощностите му да заработят през март, както и произведено електричество да бъде включено в т.нар. студен резерв, който се пази в случай на недостиг. Според съобщение в сайта на ЕСО следващият търг за участниците в студения резерв трябва да е до средата на годината. До 31 юли за резерва отговарят ТЕЦ „Бобов дол”, ТЕЦ „Марица 3”, „Биовет”, „Брикел”, Топлофикация „Перник”, Топлофикация „Русе”, ТЕЦ „Марица-изток 2”.

ТЕЦ "Варна" беше част от студения резерв и преди затварянето му преди години заради това, че не отговаряше на европейските екостандарти.

Ангелин Цачев - за когото в енергийните среди се говори, че ако бъде одобрен за член на УС на ЕСО, може да поеме и функциите на председател (той се избира измежду тримата членове - б.р.), работи в ЕСО на висока позиция отдавна.

Третият кандидат за УС на ЕСО е представител на ГЕРБ в Стара Загора и бивш депутат от управляващата партия.

Източници от управляващата коалиция допускат, че вицепремиерът Симеонов има известни основания да негодува срещу новото кадруване в ЕСО. Но не споделят докрай аргумента, че "Обединените патриоти" нямат никакво присъствие в енергийния сектор, като припомнят, че шефът на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев е от тяхната квота, припомнят те. 

Доставката на варовик за "Марица-изток 2"

Историята с поръчката на варовик за държавния ТЕЦ "Марица-изток 2" се точи от септември миналата година. Накратко тя е следната - в началото на август тецът обявява поръчка за варовик с прогнозна стойност от 48 млн. лв. За целта не е обявен търг, а е избран вариант за купуване на суровините на борсата. Сделката е сключена на 31 август с две фирми - регистрираните в Пловдив "Персенк" АД и "Инвестор" АД. Проверка в Търговския регистър показва, че те са с един и същ собственик и са на един и същ адрес. 

Според Валери Симеонов съмнително е не само това, а и че цената на закупуване на варовика е завишена спрямо прогнозната стойност. Общо 2,4 млн. тона варовик е трябвало да струват 48 млн. лв. без ДДС, или по 20 лв. на тон. Сделката с борсата чрез двама борсови посредници обаче е сключена при цена от 21 лв. на тон, а само ден преди това е станало завишението с 1 лев на тон. Това според Симеонов е станало по "криминален начин", а и не е бил обявен търг, където да има конкуренция в цената, смяна вицепремиерът.

Документите по поръчката леко се разминават с казаното от него през септември и повторено преди дни. Според Симеонов първоначалната цена е била 15 лв. на тон и крайната сума на покупката е завишена драстично, но е видно от документацията, че сумата първо е била 20 лв., а след това е станала 21 лева. Причината според "Марица-изток 2" - борсовият посредник е съобщил, че моментата цена на варовика на борсата е по-висока от заложената от компанията. 

Дотук добре, но самата поръчка за варовик е обявявана два пъти. Първия път е няколко месеца по-рано - в началото на 2017 г., но по решение на теца търгът е прекратен. Мотивът - грешки в техническата документация. За разлика от втората процедура първата е предвиждала избор на доставчик с предварителна показа за участници. Кандидатите са били 8 фирми и консорциумът.

Отмяната е била обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от фирмата "Енегроимпорт-експорт" ООД. Това е и фирмата, която печели поръчката за варовик за "Марица-изток 2" през 2014 г. Нейният договор изтича в края на 2016 г.

Според Търговския регистър фирмата е със собственици Руси Данев и Петко Михайлов. Компанията има десетки спечелени обществени поръчки в сектора - не само с "Марица-изток 2", но и с другите два теца в региона. Данев е известен като собственик на захарните заводи в Горна Оряховица, ТЕЦ-Горна Оряховица и още няколко компании. Той е и бивш шеф на ТЕЦ "Марица-изток 2".

Справка в сайта на Народното събрание пък показва, че съдружникът Петко Михайлов е бил кандидатът на Патриотичния фронт с лидери Валери Симеонов и Красимир Каракачанов за член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), внесена в 43-тото народно събрание през 2015 г. Вносител е лично Симеонов, видно от подписа. Михайлов е бил началник на ел. цех в ТЕЦ "Марица-изток 2", пише в биографията, приложена тогава, преди да започне да се занимава с частен бизнес и да влезе в "Енергоимпорт-експорт" през 2009 г.

Обжалването на отмяната на първия търг за варовик в КЗК е неуспешно - комисията оставя жалбата на "Енергоимпорт-експорт" без уважение. Това се случва на 6 април 2017 г. От регистрите не става ясно дали е последвало съдебно обжалване. От ТЕЦ "Марица-изток 2" обаче обясняват факта, че нова поръчка е обявена чак през август (въпреки изтеклия договор за доставки на варовик за сероочистващите системи на теца) именно с обжалването. За периода между изтичане на договора с  "Енергоимпорт-експорт" и сделката за варовик чрез борсата, атакувана от Симеонов, са сключвани анекси с доставчиха.

За фирмите "Персенк инвест" и "Инвест" не се знае много. Първата компания получава през 2012 г. концесия за добиване на мрамор в Куртово Конаре, Пловдивско. Според медийни публикации с концесията има скандал заради това, че кариерата за добив се е разпростряла извън позволената зона, а и местността, в която е, попада в защитени зони от "Натура 2000".

Според регистрите поръчката от над 50 млн. лв. за доставка на варовик в пъти надхвърля оборотите на двете свързани компании - за 2016 г. приходите на "Персенк инвест" са 5,1 млн. лв., а "Инвестор" - 700 хил. лв. Компаниите не са намерени като печелили поръчки досега.

В заключение - Валери Симеонов отдавна настоява за промени в действащото ръководство на ТЕЦ "Марица-изток 2".