Бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров ще учредява ново движение. Това ще се случи в неделя, 4 февруари, в заседателната зала на Народния театър. Това съобщи самият Димитров пред бТВ. Движението ще носи патриотично име - „Кан Кубрат” или само „Кубрат”.

За намерението си да прави движение Божидар Димитров съобщи в края на декември. Още тогава обясни, че то ще е съставено от професори от всички сфери, като целта е да се възроди традицията на професорските правителства от 1935-1943 г.

„То ще има една цел, не за спасение и оцеляване на България, а ще работи за двете „В” - възход и величие на България. Това може да стане само при президентска република. Не можем да продължаваме да се влачим с тази атрофирала парламентарна република”, уточни той.

"Щом е атрофирала, може да се оправи само с президентска република, както са направили редица страни, обяви Димитров. На въпрос дали това няма да отвори възможността за авторитарно управление на страната историкът попита риторично:

"Примерно, ако аз бъда президент, мислите ли, че ще докарам нещата до авторитаризъм?!"

По замисъла на Божидар Димитров ще е нужно да се свика референдум по този въпрос, което той е изчислил, че ще отнеме около година.

В новото движение ще има предимно професори, но ще се търсят и професори не като титла, а в професиите си, уточни Димитров.

Той коментира и темата със създаването на първо копие на меча на кан Кубрат. Божидар Димитров обяви, че ще бъде направено копие на меча на кан Кубрат, открит през 1912 г. край село Малая Перешчепина в Украйна. Заедно с множество сребърни съдове той се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург, като не е част от постоянната експозиция.