Наследникът на технологичния гигант Samsung Лий Джей Йонг, който беше осъден на пет години затвор за корупция, е освободен, съобщава Ройтерс. Той прекара в затвора година и след като апелативен съд в Южна Корея отмени част от присъдата му, той излезе на свобода.

Лий коментира пред журналисти, че е използвал времето в затвора за размисъл и обеща да покаже "по-добрата си страна в бъдеще".

Прокуратурата на Южна Корея поиска 12-годишна присъда за ролята на Лий, който изпълняваше длъжността директор на компанията, в скандала, заради който беше свалена президентката Пак Гън Хе.

Той беше обвинен, че е дал или е планирал да даде общо 38,5 милиона долара на близка приятелка на Пак в замяна на подкрепа от президентката за сливането на две дъщерни компании на Samsung. Той е обвинен и в незаконно присвовяване, защото парите за подкупа идват от компанията.

След произнасянето на присъдата през август миналата година, Лий обжалва.

Освобождаването от затвора на фактическия директор на технологичната компания предизвика недоволсво сред южнокорейците, които са недоволни от близките отношения на технологичните гиганти с управляващите. Очаква се решението на апелативния съд да бъде обжалвано пред Върховния.

Участието на Samsung в корупционния скандал, който предизвика отстраняването на президентката на Южна Корея, срещу която също се води дело, представлява удар по репутацията му.

Корупцията в такъв мащаб не е изключение в Южна Корея, но петгодишната присъда на Лий беше една от най-големите, които някога е получавал крупен местен бизнесмен. Бащата на Лий, който в момента е в болница, но формално е директор на Samsung, е съден по подобни обвинения, но е оправдан, а дядо му - основал технологичния гигант, е въвлечен в подобни схеми, но не е осъден.