Специализираният наказателен съд временно отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев и служителя на общината Станой Емилов.

Градоначалникът е обвинен за злоупотреби с общински средства и неправомерен контрол над фирми, които са били под негово пряко ръководство и са печелили обществени поръчки.

Според съда кметът да окаже влияние на разпитваните свидетели, които са в пряка професионална зависимост от него, да подправи документи или да създаде неистински.

Прокурорът Дойчо Тарев каза пред "Фокус":

„Кметът ще ни попречи с въздействие върху свидетели, върху тази група, която тепърва ни предстои да разпитваме. Това са служители на общината, на ръководни длъжности и специалисти“, заяви той. „Как да ги разпитаме след като те са в йерархична зависимост от него. Той не трябва да бъде на тази длъжност най-малко докато не извършим тези действия.“

Решението може да се обжалва.

Днешното съдебно заседание се проведе на фона на протест на 100-ина жители на Септември и региона. Те дойдоха на ул. "Черковна" в София и са категорични, че кметът е невинен и атаката срещу него е политическа.