Европейската комисия (ЕК) се оказа не така оптимистична като българското правителство, прогнозирайки растеж от 3.7% на икономиката тази година и 3.5 на сто - за 2019 г. Според приетата от правителството средносрочна прогноза, екипът на министъра на финансите Владислав Горанов очаква растежът през 2018 г. да е 3.9%, и да се запази на това ниво и през 2019-2020 г.

За догодина Брюксел предвижда икономиката на най-бедната страна-членка на ЕС, каквато е България, да нарасне с 3.5%. Новите прогнози, обявени днес, са леко понижени спрямо тези от миналата есен, когато ЕК очакваше показателят да достигне съответно 3.8% и 3.6 на сто.

Според Еврокомисията българският икономически растеж е останал силен м.г., достигайки ниво от 3.8% благодарение на потреблението и инвестициите. По-високото потребление е подкрепено предимно от повишението на заплатите, свързано с голямото търсене на работна ръка на пазара, както и на ръста на заплатите в държавния сектор, се посочва в документа.

Според ЕК инвестициите са се възстановили миналата година особено в държавния сектор, тъй като поддържаните от ЕС инвестиционни програми са подкрепили държавните капиталови разходи.
За тази година ЕК очаква силното вътрешно търсене да продължи да бъде основен двигател на икономиката, докато приносът на външния сектор се очаква да стане положителен едва през 2019 г.

Европейските средства ще продължат да подкрепят държавните инвестиции през 2018 година, а повишението на заплатите би трябвало да продължи да стимулира частното потребление, посочва Комисията, като допълва, че потреблението и инвестициите се очаква да продължат да поддържат растежа и през 2019 г.

Благодарение на по-високите цени на енергията и суровините, както и на по-високите административни цени на комуналните услуги инфлацията през 2017 е преминала на положителна територия, достигайки 1.2%, след три години на дефлация - белег за стагнация и свито потребление. 

За тази година ЕК очаква инфлацията да се повиши до 1.4%, а за догодина - до 1.5 на сто благодарение главно на световните цени на петрола.

В еврозоната всичко е наред

Наред с това ЕК повиши прогнозата си за нарастването на икономиките в еврозоната до 2.3% за тази година и до 2% за идната. На 9 ноември м.г. европейската изпълнителна власт обяви предварителни оценки за икономическия растеж на страните от монетарния съюз, съответно от 2.1 на сто и 1.9 на сто за 2018 и 2019 г.

"Европейската икономика надмина очакванията и растежът й вероятно ще остане траен през идната година", коментира заместник-председателят на Еврокомисия и еврокомисар за еврото Валдис Домбрвскис.

През 2017 година еврозоната отчете най-силния темп на растеж за последните 10 години от 2.4 на сто, според данните, обявени днес от Еврокомисията. На 30 януари при предварителна оценка Европейската статистическа служба Евростат обяви растеж от 2.5% за 2017 година.

Европейската икономика е в добро здраве в началото на 2018 година. Еврозоната постига такива темпове на растеж, каквито не е имало от финансовата криза, коментира еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси.

През 2007 година, предхождащата финансовата криза, растежът в еврозоната бе достигнал 3 на сто - равнище, каквото оттогава не е отчитано. Според Московиси този силен растеж, който няма да продължи вечно, е "подходящ момент за реформи. "Сега трябва да се вземат амбициозни решения, наложителни за укрепването на Икономическия и валутен съюз", допълни той.