Докога грозното метално нещо, нарачено парапети, барикади, метални заграждения или както щете, ще "краси" парламента, след като нуждата от него очевидно отпадна? В 17.59 ч. завчера...

По следите на този изключително сложен - оказа се - казус тръгна Клуб Z. Първо звъннахме в новосформираната Главна дирекция "Охранителна полиция", към която е и жандармерията. Оттам ни казаха, че техните хора само охраняват физически парламента, но не взимат решения кога, къде и колко да се загражда. Това правела Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Говорителката на СДВР отговори с "не знам" на въпросите:

- Докога ще стоят парапетите, след като никой не застрашава Народното събрание?

- Вярно ли е, че преградите са взети под наем от частна фирма - организатор на концерти, след като оригиналните полицейски бяха повредени от протестиращи?

Затова пък обясни, че решенията се взимат съвместно от три институциии - СДВР, Столичната община и "доколкото знам, и Националната служба за охрана (НСО) има отношение".

След "не знам" от първата институция, другите две отрекоха да имат нещо общо.

Говорителката на НСО обясни, че службата има отношение единствено към "клиентите си" вътре в парламента и няма никаква власт да загражда по-малки или по-големи части от столицата извън сградата.

От пресцентъра на общината бяха най-подробни:

"Кметът на столицата г-ж Фандъкова многократно е пращала сигнали и писма да се стесни преграденият участък. Молили сме и сме настоявали, особено когато по едно време той беше съвсем разширен - до преките зад храм-паметника "Св. Ал. Невски".

Полицията обаче е тази, която преценява степента на риск - нека полицаите да обяснят. Допълнително сме поставяли въпроса с църквата. 

Нашето желание е да ги няма, хората свободно да се разхождат, да се снимат туристи и т.н."

Преди няколко дни във вестниците излязоха публикации, че приходите на "Св. Александър Невски" са намалели заради близо едногодишното отцепване на площада около храм-паметника. Обяснението е в по-малкия брой посетители. Там поне загражденията вече са махнати, но пред самия парламент си стоят.