"Убеден съм, че за да ги каже тези неща президентът, има някакви факти."

Това каза депутатът от БСП Георги Свиленски в сутрешния блок на Нова тв по повод "бомбата", която държавният глава Румен Радев хвърли, задавайки няколко въпроса:

"Имал ли е и продължава ли да има Бойко Борисов срещи с Делян Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на Пеевски?"

Повод за реакцията на президента пък стана интервю на Борисов ден по-рано, в което той обяви, че началникът на кабинета на Радев - Иво Христов е работел в телевизия на Пеевски. В последствие Христов обяви, че е работил в ВВТ преди да се заговори, че Пеевски има общо с нея.

"Винаги съм мислел, че премиерът е най-информираният човек в държавата", каза с ирония Свиленски - "Убеден съм, че за да ги каже тези неща президентът, има някакви факти."

Опонент в студиото му бе депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Малко на Славчо Велков прилича работата. Излиза и каже нещо и ние сега ще тълкуваме какво има предвид. Президентът явно е доста чувствителен. Изпълнителната власт е лоша, законодателната власт е лоша. Единственото, което не е атакувал още е съдебната власт", посочи Биков.

Думите му по адрес на депутатът от левицата Славчо Велков пък бяха по повод на обявлението на Велков от петък, че управителят на НЗОК д-р Камен Плочев е бил заплашван от високопоставен политик от управляващите да си подаде оставката или в противен случай ще бъде подложен на репресии. Оставката на Плочев поиска здравният министър Кирил Ананиев с мотива, че шефът на Касата е обикалял парламемтарните групи с писмо с искане за увеличаване на бюджета на НЗОК, прескачайки надзора на Касата, финансовият министър и правителството. По темата от Мюнхен се изказа и премиерът, намеквайки, че разполага с информация за злоупотреби в Касата.

"Председателят на Здравната каса е заплашен абсолютно политически от техен висш кадър, че ще му се случи най-лошото, ако не подаде оставка", пропомни историята днес Свиленски и посочи, че от ГЕРБ явно искали хората да измират по улиците като нямат достъп до болнична помощ.

Неизбежно Биков и Свиленски влязоха в спор за декларацията на БСП, посветена на Луковмарш, довела до искането за оставка на зам.-председателя на Народното събрание от БСП Валери Жаблянов. Както Клуб Z писа, Жаблянов, автор на декларацията, без съгласуване на окончателния вариант, бе включил е нея текста "Народният съд от 1945 г. е бил необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", като изречението в последствие бе свалено. От ГЕРБ инициираха събирането на подписи за оставка на Жаблянов от поста в НС, а БСП се събра по спешност и реши, че застава зад Жаблянов.

Днес Свиленски влезе в обяснително-нападателен режим. 

"И медиите, и обществото искат от БСП непрекъснато да се извиняваме. Управляващите искат да изместят фокуса на вниманието от дневния ред. Хващат се за едно изречение и на негова база искат оставката на зам.-председателя. Поради това, че излиза извън обхвата на декларацията, която е за Луковмарш, това изречение е свалено", заяви Свиленски.

"За Народния съд нека да оставим историците да говорят. Времето е много малко, още има хора, които имат живи рани. Има хора в нашата парламентарна група, на които вуйчовци, чичовци са им рязани главите. На тях как да им обясним че Народният съд е избежно събитие", продължи.

След което нападна ГЕРБ, че нямала позиция за Народния съд и че ръководството на партията всъщност се състои от кадри на БКП.

"Нашата оценка за Народния съд и моята лична кауза е да проведем дебата за политическото насилие. Да гарантираме, че политическо насилие в България не трябва да се употребява", посочи Биков. - "Нищо лично за г-н Жаблянов. И другите партии имат забележки за неговото противопоставяне на договора с Македония".

Свиленски продължи с отбраната, посочвайки, че няма основание по правилника на Народното събрание да се иска оставката на Жаблянов. 

"Ако нашият заместник-председател Емил Христов  заяви, че избиването на партизаните или Холокостът са били неизбежни, защото нашите съюзници така са искали, вие ще му искате ли оставката?", контрира Биков.

"Аз не съм чул г-н Жаблянов да казва нещо подобно", сложи точката Свиленски.