Кибераатките са коствали на САЩ загуби между 57 милиарда и 109 милиарда долара през 2016 г., предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Белия дом, съобщава БТА.

В доклад на икономическите съветници на президентството се казва, че голямо безпокойство пораждат кибератаките срещу инфраструктурата, като например електрически мрежи, комуникационни системи или язовирни стени. Изразява се и безпокойство от кибератаки, водещи до изтичане на данни или до кражба на интелектуална собственост или на поверителни стратегически информации или финансови сведения.

В документа се казва, че ако една компания държи основна част от инфраструктурата, то кибератака срещу нея, може да предизвика голямо сътресение в цялата икономика. Изразява се безпокойство и от риска от кибератаки в енергийната и финансовата област - сектори, които са зависими и свързани с други сектори и с интернет и в случай на катастрофална кибератака срещу тях, това може да има отзвук върху цялата икономика.

В доклада като виновници за кибератаки са посочени Русия, Китай, Иран и Северна Корея. Рискът от кибератаки идва и от хактивистите (киберпирати активисти), от организирани групи, от престъпни групи и от конкурентни компании.

В доклада се отправя призив компаниите да споделят помежду си информации за скорошни кибератаки. 

Докладът бе публикуван, след като Белият дом заплаши Русия с "международни последици" за извършването на кибератаката НотПетя (NotPetya), която определи като "най-разрушителната и скъпоструваща в историята". Тази кибератака, извършена през юни 2017 г., според Вашингтон, е била дело на руските военни и е нанесла щети за милиарди долари в Европа, Азия и двете Америки.