Въпреки призивите на гражданската общност, на столична община и дори на правителството Луковмарш се проведе тази вечер в столицата.

Малко преди старта на шествието американското посолство у нас също излезе с декларация, осъжаща провеждането му.

"Посолството на САЩ в България е натъжено и загрижено от проявата на нетолерантност, намерила израз в провеждането на Луковмарш", се казва в текста.

"Генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение. Ние отново изразяваме благодарност за всеотдайните усилия на българското правителство и на кмета на София Йорданка Фандъкова, осъждащи похода и призоваващи всички българи да се обединят около положителните примери в историята на страната. Посолството напълно подкрепя демократичния принцип на свободата на словото, но едновременно с това се присъединява към множеството гласове, осъждащи омразата и нетолерантността", посочват още от дипломатическата мисия.

Луковмарш се провежда от над 10 години у нас като режимът към Столична община е само уведомителен. Тази година кметът Йорданка Фандъкова се опита да го забрани, но съдът не позволи.

Началната точка беше пл."Света Неделя", като полицейското присъствие в района беше значително, посочва бТВ.

Пак днес, но по обяд, се проведе протестно шествие срещу Луковмарш под надслов "Без нацисти по улиците ни!"