Разбира се, че Русия се е опитала да повлияе на президентските избори в САЩ - шокиращото е, че се е оказало толкова лесно. Повечето следили случая вече са убедени, че Москва е направила всичко по силите си за избирането на Доналд Тръмп, но подробностите какво точно е било направено според обвиненията на специалния Робърт Мълър са по-слабо проучени, отбелязва в. "Гардиън".

Според отправените от Мълър обвинения за повлияване на изборите в САЩ 80 души са работили на пълен работен ден, преструвайки се на американски граждани и използвайки частна виртуална мрежа, за да изглежда, че постовете им идват от САЩ. Те са се концентрирали върху фейсбук, където са създавали групи, чиито имена са имали за цел да използват и да разпалят разделението в американското общество.

Всичко това може да е шокиращо за тези, които не знаят как може да бъдат използвани фейсбук и други социални медии. По-важният въпрос е дали новините трябва да ни шокират. Както показват обвиненията за руската кампания, някои от най-ефективните методи за разпространяване на послания в социалните медии дори не се отчитат като реклама, което ги прави по-ефективни - също като пропагандата, представена като нечие мнение.

Когато зададем въпроса защо Русия е била в състояние да направи това, очевидният отговор е, че може би защото всеки може да го направи. Големият дуопол на фейсбук и гугъл ги превръща в най-влиятелните рекламни агенции, които светът е виждал. От услугите им може да се възползва практически всеки.

Най-притеснителният въпрос зад подробностите от обвинението не е дали Русия е направила това, което се твърди, а кой още може да води подобни кампании. Групи за натиск от САЩ като НРА (Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия), големите петролни и тютюневи фирми са използвали подобни методи от десетилетия, съзнателно създавайки объркване за известни факти.

Всъщност те дори са подобрили предполагаемия план на Русия, правейки дарения за предизборните кампании на известни политици.

Рекламите, поствани от Русия във фейсбук, са били абсурдни, но ефективни, защото стотици хиляди американци са казали подобни неща, без да им се плаща. Големият шок от обвиненията на Мълър не е, че Русия се е възползвала от големите слабости в американската политическа система - това е нормално за враждебно настроена сила, а това, че тези слабости са толкова лесни (и относително евтини) за използване от всекиго, подчертава в. "Гардиън".

Описаният от министерството на правосъдието на САЩ руски заговор изглежда дързък, но с относително тясна насоченост, пише в. "Ню Йорк таймс". Самият факт, че подобни усилия може да са повлияли на резултата или поне са имали подобна цел, подчертава влиянието на една сила, която дестабилизира американската демокрация далеч повече от които и да било измислени в Москва новини. Тази сила е политическата поляризация.

"Привързаността към партии може дори да промени паметта и оценките", показва неотдавнашно проучване на политическите анализатори Джей ван Бейвъл и Андреа Перейра. "Привлекателността на фалшиви и недостоверни новини е сериозен проблем за нормалното функциониране на демокрацията", добавят те, предава БТА.

Политическото разделение е обхванало политическата система на САЩ, отслабвайки политиката й и правейки я податлива на манипулации. Руската дезинформация може да е влошила симптомите, но самото обвинение напомня, че основната болест, вероятно далеч по-вредна, е чисто американско творение. Фалшивите твърдения не са създали нови разделения в обществото на САЩ, а са използвали вече съществуващи такива.