Политическа завист заради външнополитическите успехи на премиера Бойко Борисов. Така заместникът на Борисов в ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов обясни последната публична изява на президента Румен Радев по адрес на министър-председателя. През миналата седмица Радев отправи задочно няколко въпроса към Борисов - среща ли се с депутата от ДПС Делян Пеевски, има ли общи бизнес интереси с него и печелят ли фирми около Пеевски обществени поръчки.

Последва отговор на Борисов, който отрече и трите "обвинения". А днес в сутрешния блок на бТВ това коментира и Цветанов. По думите му в своя отговор Борисов "показа изключително голямо държавническо поведение".

"Искате след изказване на президента няколко седмици после да има коментари какво е казал президентът", опита се да отклони темата Цветанов. Но после допълни: "Наблюдавах президента много внимателно - той изглежда притеснен и може би търси провокация. Не може да реализира ангажиментите, които е поел. Защо не говори за Елена Йончева, негов бивш съветник, за която се оказа, че е имала партньор, с който са източвали КТБ?"

"Това е манджа, която може да бъде претопляна през всичките тези години. Премиерът многократно е заявявал, че няма нищо общо (с Пеевски, б.р.). Когато държавният глава хвърля такива обвинения, има компетентни институции..."

На въпрос на водещия защо всички така се отричат от Пеевски, след като на практика той е обикновен депутат, Цветанов отвърна:

"Имаше обвинения за бизнес интереси, аз за това говоря. Когато президентът няма аргументи, минава на нападки. Това аз го оприличавам в политиката като завист."

След което уточни какво има предвид, изброявайки всички външнополитически успехи на Борисов и срещите му с европейски и световни лидери.

"И президентът, и БСП точно преди председателството говореха за абсолютно измислени проблеми. Нормално ли е президентът да обижда народните представители като "беквокалисти", да обвинява премиера за дадения му мандат да се направи срещата във Варна (между ЕС и Турция, б.р.), когато България отново ще бъде в центъра, и да обвиняваш, че ще поднася "шербети"?", продължи зам.-председателят на ГЕРБ.

След което се върна на темата с изтребителите, станала повод за нарочена анкетна комисия в Народното събрание. "Защо беше въведен осмият критерий за самолетите и беше елиминиран един от участниците?", хвърли камък в градината на Радев, чието служебно правителство завърши процедурата по закупуването на нов изтребител за авиацията, елиминирайки един от участниците - американската страна.

"Усещането на хората е за стабилност, усещането на кредитните институции е за стабилност", каза в заключение Цветанов.

По темата с исканата от ГЕРБ оставка на зам.-председателя на парламента от БСП Валери Жаблянов, автор на изречението в декларация на БСП, че Народният съд е бил необходим и неизбежен, Цветанов изброи и старите грехове на Жаблянов - че се обяви срещу ратификацията на договора за добросъседство с Македония и саботира едноминутното мълчание за жертвите на комунистическия режим. Посочи, че НС ще гласува по процедура оставката му, ГЕРБ събира подписи за това.

Цветанов определи като превърнал се в политически въпроса с исканата оставка на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев и прехвърли отговорността за назначението му към бившия здравен министър на това правителство Николай Петров. Новият министър Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев заради изненадващо писмо до парламента с искане за нови над 270 милиона за здравната каса за разплащане с партньорски каси в Европа.

"Това е един финансов въпрос, който се превърна в политически. Проф. Плочев е предложение на тогавашния министър на здравеопазването и когато имахме заседание на ПГ, лично се обърнах към Петров и казах: "Парламентарната група застава зад вас, защото вие сте част от кабинета Борисов 3". Така работи Борисов - дава картбланш всеки да си състави екип."

 

"При положение че Славчо Велков (депутат от БСП) е до професор Плочев, ми става ясно всичко", посочи още Цветанов, визирайки подкрепата на Велков, дългогодишен приятел на Плочев, за него. - "Вчера не видях да седи до него някой доктор, някой експерт, а седи приятелят от детинство Славчо Велков. Днес ще изслушаме Ананиев и ще вземем решение. Ще поканим и Плочев. Трябва да се проведат разговори с всички заинтересовани страни. Търсим решаване на проблемите, а не задълбочаване."

"Проф. Плочев, доколкото знаем, е голям професионалист, но НЗОК е сериозен капацитет, който трябва да можеш да носиш. Вчера здравният министър Кирил Ананиев ми каза, че нямаме никакви притеснения, направени са контакти с всички здравни каси в ЕС. Това е политическа спекулация или търсене на политическа провокация. "Всички сме свидетели на изтичането на ресурс в сферата на здравеопазването. Ананиев е човек, който знае как да намери ресурси, за да се ограничи източването. В момента нищо не налага да се пуска такова писмо за актуализация на бюджета през фервуари", каза в заключение Цветанов.