Лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува с остри реплики главния прокурор Сотир Цацаров. Повод за това стана фактът, че все още партията не е получила информация от доклад на ДАНС за оградата по границата с Турция. Той бе изготвен след сигнал на депутата от партията Елена Йончева

"Питаме главния прокурор Сотир Цацаров защо не ни се отговаря за истината за оградата - прикрива ли се нещо", заяви Нинова.

Тя обясни, че се обръща към Сотир Цацаров, тъй като на 6 декември 2017 г. е заявил в правната комисия на парламента, че има доклади на Агенцията за държавна и финансова инспекция и на ДАНС в резултат от сигнала на Елена Йончева.

"Този доклад е изпратен в Главна прокуратура. Ние от една седмица искаме от ДАНС резултат на доклада. Поискахме от главния прокурор официално с писмо да ни информирa. Ще има ли образувано досъдебно производство по оградата, за какви пари става дума, за какви завишения на действителната стойност", каза още Нинова.

Самата Йончева заяви, че в доклада на ДАНС се казва, че има завишена проектна стойност на оградата в сравнение с пазарните цени. Според нея става дума за корупция. Тя също коментира, че от БСП вече 10 дни настояват Главна прокуратура да им даде доклада.

"Лично съм се обаждала в ДАНС с настояване този доклад да бъде предоставен на нашата парламентарна група", посочи Йончева.

Според нея този доклад е "разгромяващ".

"Ние настояваме прокуратурата да образува дело. Защо до този момент дело не е образувано? Това е скандално", каза Йончева.

Тя допълни, че ще съди зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов за изявлението му, че е източвала КТБ.

"Г-н Цветанов има опит в разпространяване на лъжи и клевети, на охулване. Поради тази причина Европейският съд по правата на човека е осъдил България над пет пъти  -  именно поради лъжите, които г-н Цветанов изрича през последните години", заяви Йончева.

Нинова също коментира изявлението на Цветанов.

"По-важно е защо се прави това срещу Елена Йончева. Искам да декларирам, че Елена има пълната ни подкрепа. Това се прави заради нейните действия и политика по разкриване на една от най-голмите корупционни сделки на правителството – тази с оградата", обясни Нинова.

И допълни, че премиерът Бойко Борисов е излъгал, че оттегля Истанбулската конвенция, тъй като документът все още е в парламента. Нинова изтъкна, че ако Борисов очаква консенсус от БСП по тази конвенция, той няма да го получи. Тя припомни, че консенсус по темата няма и в управляващата коалиция.

Нинова каза още, че ако Валери Жаблянов бъде отстранен от поста зам.-шеф на парламента, то БСП най-вероятно няма да издига друг депутат на негово място.