Парламентът освободи Валери Жаблянов (БСП) като зам.-председател. 110 депутати бяха "за", 71 "против", а въздържали се нямаше.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха необходимия брой подписи, за да поискат оставката на заместник-председателя на Народното събрание от БСП Валери Жаблянов. Жаблянов стана печално известен, след като написа декларация, оправдаваща делата на Народния съд. Стана ясно, че той е автор на спорното изречение, което бе свалено впоследствие, но твърде късно, за да се размине скандалът.

Към проекторешението са приложени и мотиви, обособени в три точки. Изброяват се всички парламентарни грехове на Жаблянов:

Първо, на 18 януари, в декларация от парламентарната трибуна, твърдейки, че се изказва в лично качество, Жаблянов говори срещу Договора за добросъседство с Македония, което от ГЕРБ и ОП определят като "накърняване интересите на страната". Жаблянов квалифицира договора като "търгашество от най-ниска проба, недоносче и измишльотина", посочват от управляващите партии. С това си определение Жаблянов "принизи всичките усилия през двадесетгодишния период на двете държави за постигане на добросъседство и разбирателство", се казва в заключение по тази точка.

На второ място, депутатите, които искат оставката на зам.-председателя на НС, припомнят поведението му от 1 февруари, когато Жаблянов "саботира" едноминутното мълчание, посветено на паметта на жертвите на комунистическия режим и Възродителния процес.

"Жаблянов... възпрепятства грубо реда в залата и отдаването на почит... демонстрира пълно неуважение към българския парламентаризъм и българския народ", се посочва в мотивите.

Третият мотив е декларацията на БСП, посветена на "Луковмарш", изчетена от парламентарната трибуна от Жаблянов, сам неин автор, в която прозвуча и изречението, че Народният съд е бил "необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

"Свързването на г-н Валери Жаблянов с авторството на декларацията засяга не само политическата оценка на демократичното ни общество и ценности за Народния съд, но и дискредитира институцията и българския парламент и засяга пряко неговия авторитет", посочват от ГЕРБ.

В заключение се казва:

"Това смятаме за недопустимо поведение в парламентарната република, за което следва да се понесе политическа отговорност и да се санкционира чрез отнемане представителната функция, която сегашният заместник-председател има и продължава да осъществява." 

Според правилника за дейността на Народното събрание, който има силата на закон, председателят и заместник-председателите могат да бъдат предсрочно освободени:

1. по тяхно заявление;

2. по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност;

3. по писмено предложение на парламентарната група, образувана от парламентарно представената партия или коалиция, която ги е предложила.

В случая ГЕРБ и "патриотите" се позовават на точка втора и ще трябва да обосноват и по време на дебатите, че Жаблянов системно превишава правата си или не изпълнява задълженията си.

Предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, в случая - тази сряда, като се дава право на лицето да бъде изслушано. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.