Сараево отказа да направи писателя Орхан Памук почетен гражданин на страната си, а предполагаемата причина за това е евентуален натиск от Турция, съобщава „Гардиън“. Нобеловият лауреат беше номиниран за високата чест от местен издател и книжарницата Buybook. В момента Памук пише филмов сценарий за войната в Босна.

Писателят е явен противник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и мнозина намират в този факт причината на автора да бъде отказано почетнотото гражданство в Босна и Херцеговина.

Комисията, която гласува присъждането на званието „почетен гражданин“ за Сараево, се състои от седем души. Според директора на книжарницата, номинирала Памук – Дамир Узунович, първоначалният вот е бил единодушен и всичките седем души в журито са одобрили номинацията. При повторно гласуване обаче противниците на идеята превъзхождат с 4 на 3. Гласувалите срещу Памук мотивират вота си с твърдението, че „Орхан Памук не е направил нищо или почти нищо за град Сараево“.

Управляващата партия пък смята, че ако Памук бъде почетен с гражданство, страната ще си навлече гнева на Турция. В родината си писателят е спорна фигура и има присъда за „оскърбление на турския народ“. Според АФП, която първа съобщи новината, председателят на управляващата партия в Босна Бакир Изетбегович е приближено до Ердоган лице.

Опозиционната Социалдемократическа партия очаквано осъди внезапната смяна в решението:

„Тези господа във властта бяха избрани, за да бъдат бащи на град Сараево, но те се държат така, сякаш са мащехи на малко Ердоганово селце – коментира говорителят на политическата формация Малик Гарибия. – Убеден съм, че Турция е приятелска страна и че турците са приятелски настроени към нас, затова съм сигурен, че те също ще приемат с неохота такива жестове, точно както един приятел би направил. Той ще ти помогне да се изправиш, а няма да ти позволи да коленичиш пред него.“

Социалдемократическата партия очаква решение на проблема от градския съвет в най-скоро време, но Гарабия твърди, че се страхува, „че вече е късно за това и градът ни е опозорен, щетите върху репутацията на Сараево бяха нанесени още щом новината излезе по медиите“.

"Площад Славейков"