В сряда колегиумът на комисарите избра шефа на кабинета на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за неин генерален секретар. Това гарантира на Мартин Селмайер най-високия административен пост в Комисията поне до 2019 г… а вероятно и след това.

Като нов главен секретар на Еврокомисията, Селмайер ще бъде повече главен, отколкото секретар, пише “Политико“. А основната му задача ще бъде да подсигури осъществяването на политическите цели на близкия си приятел Жан-Клод Юнкер. Приоритетни области за тандема са миграцията, дигиталният пазар, енергийният съюз и регулациите за защита на личните данни.

На тази позиция германският адвокат ще отговаря за връзките между Комисията и другите европейски институции. А към него има резерви както от страна на Съвета на Европейския съюз, така и от Европарламента.

Евродепутатката от Дания Мариете Шааке например го описва като “спорен и съвсем неподходящ за “строител на мостове“.

“Той трябваше по-скоро да се кандидатира за политически пост“, пише тя в туитър.

Решението той да заеме висшата длъжност има отзвук не само в Комисията, но и в столиците на страните членки на Европейския съюз. Толкова уважаван, колкото и заплашителен, през последните години Селмайер разтърсва европейските елити, пише още “Политико“. А за Великобритания той е особена заплаха заради твърдите си позиции по преговорите за “Брекзит“.

Като генерален секретар на ЕК, Селмайер ще продължи да бъде ключова фигура дори след приключването на мандата на Юнкер догодина. И дори следващият председател на Комисията да реши да го освободи от длъжността му, той най-малкото ще бъде мост между сегашната и бъдещата Еврокомисия.

Рядко може да се види Селмайер да се разхожда из коридорите на сградата на Комисията без папка с доклади и други документи в ръка. Висши служители в институцията се оплакват от големия брой законодателни инициативи, с които той ги кара да се занимават, но които накрая биват отхвърлени от страните членки.

Правителствата на 27-те обаче не винаги споделят ентусиазма на тандема Юнкер-Селмайер по ключови инициативи. Желанието за по-тясна интеграция между страните членки съвсем не е споделяно от всички, но е сред приоритетите на германския адвокат, който дори е застъпвал тезата за Съединени европейски щати.

При всички положения влиянието на Селмайер, който е описван като сивия кардинал на Европейската комисия ще се усеща още дълго. А ако успее да запази поста си и след като мандатът на настоящата Комисия изтече, анализаторите предричат, че ще стане сред най-влиятелните хора в Европа.