Обилен сняг, бурен вятър и ниски температури блокираха част от пътищата в страната.

Жълт код за ниски температури е обявен за цялата страна днес с изключение на Благоевградска област.

По Черноморието студът ще бъде придружен от силен вятър и опасно вълнение.

Около и над 50 см е снежната покривка на места в Северна България. В София тя е около 22 см.

Валежите продължават, но вече са по-слаби, а по-късно през деня се очаква в много райони и да спрат.

През целия ден температурите ще остават под нулата с изключение на Югозападна България, където ще са малко над нулата.

Тази нощ се очаква преминаването на нов средиземноморски циклон, валежите отново ще се усилят.

Пътната обстановка

В 7 ч. тази сутрин беше отворена за всички МПС магистрала „Тракия” между Карнобат и Бургас.

Снощи пътят беше затворен заради силен вятър и нулева видимост. Възстановено е и движението на всички МПС по път III-208 от разклона на Ветрино до гр. Провадия, в област Варна, както и по път III-6009 в участъка от разклона на Миролюбово - Изворище от км 0+000 до км 9+100, в област Бургас.

„През нощта имаше доста обаждания на телефон 112 във връзка с бедстващи хора, но на всички беше отреагирано на момента. Няма нито един човек, който да не е изваден от преспите”, посочи пред бТВ областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Ангажирани в областта са 65 машини, които са изсипали 600 тона сол и пясък по настилките.

Сред спасените има и група туристи от Несебър. „Въпреки предупреждението да не се пътува през нощта има граждани, които поемат този риск”, коментира той.

Два снегорина са закъсали между Ахелой и Каблешково. Дюлинският проход и пътищата Средец–Вълчаново ханче и Бургас–Поморие са затворени. Общините Малко Търново, Поморие, Айтос и Руен са без ток, екипи на енергото вече работят по отстраняване на авариите.

В района на София автомагистрала „Хемус” е затворена за движение за тежкотоварните автомобили.

Тежка остава обстановката в Добричка област, всички основни пътни артерии са затворени, като единствената отсечка, отворена за движение, е от Добрич за Варна. Подадени са 10 сигнала за закъсали автомобили, на всички им е оказана помощ.

Прогнозата за следващите 3 дни е за усложняване на обстановката от очакваните средиземноморски и атлантически циклони, които ще преминат над страната. Температурите ще паднат до минус 15, минус 20 градуса, което е предпоставка за поледици, предупреждават от пътната агенция. Оттам призовават шофьорите да не тръгват на път, ако не се налага.

Къде обявиха дървена ваканция

Заради усложнената зимна обстановка се отменят учебните занятия във всички учебни заведения на територията на област Разград.

В общините Разград, Лозница, Самуил и Кубрат учениците са във ваканция до 28 февруари включително. От днес до 1 март ще бъдат преустановени учебните занятия в училищата в общините Исперих, Цар Калоян и Завет.

Без ток на 55 места

Около 55 населени места в страната към 13 ч. на 27 февруари са без ток, съобщи БНР. Няма аварии по мрежата за високо напрежение.

Около 20 села и махали в Бургаско са без ток. От ЕVN, които снабдяват района, съобщават, че без захранване са и по десетина села в Сливенско и Ямболско. В Североизточна България няма ток в 14 населени места, като десет от тях са в Добричка област, посочиха от Енерго-Про. 

На територията, обслужвана от ЧЕЗ, няма аварии и населени места без електрозахранване.

Столичната община глобява фирмата, която почиства "Люлин".

Санкция ще получи фирмата, която почиства от сняг най-големия столичен жилищен комплекс – „Люлин”. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова. Причината е зле свършена работа по време на изключително тежкия за шофьорите вчерашен ден.

„Вчера специално съм поискала да не се заплащат обработките в „Люлин”. Там не се справи фирмата, определено”, каза Фандъкова.

160 снегорина и над 1000 души работят цяла нощ, за да бъде градът проходим, съобщи тя. Към 7 ч. градският транспорт върви навсякъде освен от Банкя до Клисура. Чистят се спирки и подлези, започва премахването на снега и от тротоарите.

Снегорини ще влизат и в основни улици по кварталите, но приоритет ще са тези пътни артерии, които се използват от обществения транспорт. Опесъчени са пътищата в природен парк Витоша – „Драгалевци–Алеко“ и „Бояна–Златни мостове“.

В кризисни центрове са спали 198 бездомни, които ще останат в обектите и през деня.