Самолет „Еърбъс 319” на Авиоотряд 28 с извънреден полет до летище Тимишоара прибира в София блокираната група български граждани, съобщиха от правителствената пресслужба. Разпореждането е на премиера Бойко Борисов, а той е взел решение "след като той, министър Захариева и омбудсманът Мая Манолова бяха сигнализирани от редица граждани в социалните мрежи и по телефона".

Самолетът от Лондон за Пловдив на авиокомпанията "Райънер", който е трябвало да кацне в понеделник вечерта в в 20.15 ч. е бил отклонен заради лошото време първо към летище София, а впоследствие е кацнал в Румъния.

Към 19 часа във вторник част от нашите сънародници, които бяха блокирани на летището в Тимишоара, след като самолет на „Райън еър” не можа да кацне в Пловдив, се прибраха с автобус. Авиокомпанията изпрати част от тях с автобус към България, а другата част ще бъде прибрана от правителствения самолет.

От авиопевозвача заявиха, че не могат да изпратят самолет от Тимишоара до Пловдив, който да прибере българските граждани.

По-рано българското консулство в Румъния съобщи, че ситуацията с блокираните наши сънародници в Тимишоара трябва да бъде разрешена в рамките на деня.

"Работим по казуса с кацането на българските граждани в Тимишоара. Има два автобуса, изпратени да вземат хората, но част от тях не се качиха по неясни причини", каза консулът на България в Букурещ Мирчо Иванов. "Част от гражданите бяха настанени, но друга не. Очакваме и връзка с представители на “Райънеър”. Поради метеорологичните условия нямаше как да изпратим на място дипломатически представител. Опитваме се да решим казуса през компанията превозвач."

Според летищните власти 23-ма души – майки с деца, са били настани в хотел, 62-ма души са били транспортирани с автобус, а останалите 90 са на летището, съобщи Иванов.

Пътниците от своя страна коментираха, че не искат да поемат риска да пътуват с автобус при лошите метеорологични условия.