Преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки може да оглави служебния кабинет. Това намекна самият той в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви днес.

„Ясен и еднозначен отговор” той обеща да даде, след като и ДПС, върне мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание.

Проф. Близнашки не уточни дали президентът Росен Плевнелиев му е предложил поста на премиер или на министър.

„Различни са вариантите, президентът ще оглежда нещата до последния момент и това е негово суверенно право.

Но е категоричен, че ще участва в служебния кабинет.

„Аз съм дал принципно съгласие, но нека президентът има пълна свобода през тези няколко дни, за да намери най-правилното решение”, продължи професорът.

Близнашки е дългогодишен кадър на БСП - ръководеше организацията ѝ София в началото на 90-те години на миналия век. Бил е и член на Висшия съвет на БСП. Като представител на „Коалиция за България“ е наблюдател (26 август 2005 - 31 декември 2006) и депутат (1 януари - 5 юни 2007) в Европейския парламент. Той беше и първото предложение за президент от Червените на изборите през 2011 г., но кандидатурата на Ивайло Калфин надделя над неговата.

След скандала с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС Близнашки започна да се дистанцира от БСП и дори подкрепи антиправителствената окупация на Софийския университет от студенти. Той се присъедини към протестиращите и дори беше първият им гост лeктор в заключения с вериги университет.

На 7 март 2014 г. Националният съвет на БСП прекрати членството в БСП на Георги Близнашки "за уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения".

Проф. Близнашки беше един от организаторите на подписка за провеждане на референдум за изборните правила, какъвто президентът Росен Плевнелиев предложи в началото на годината. Предложението на държавния глава беше гражданите да произнесат мнението си по три въпроса – за задължително гласуване, за електронно гласуване и за мажоритарен вот.

Към инициативата за събиране на 500 000 подписа, с които провеждането на националното допитване щеше да стане задължително, се присъединиха ГЕРБ и Реформаторския блок.