Руско-турската война беше кулминация на топлите отношения между България и Русия. Това заяви депутатът от БСП Александър Симов в декларация от парламентарната трибуна по повод 140 години от Освобождението на България, които се навършват утре.

"Имаме много обща история с Русия, свързват ни общите корени с православието, близките езици и азбуката, която Кирил и Методий създадоха", каза Симов.

Според него добрите отношения с Русия не са въпрос "просто на спомени и романтика, а на реален национален интерес". Симов каза, че страната ни трябва да е мост за добрите отношения между Русия и Европа. Той призова България да работи за отпадане на санкциите срещу Русия.

"Именно на 3 март трябва да сме в състояние да формулираме новата мечта на България, а каква по-голяма мечта от мирно сътрудничество, където не дрънкат оръжия", допълни депутатът.

Когато изброи на кого трябва да отдадем почит на 3 март, бившият журналист сложи на първо място българските опълченци. След тях посочи "руските войски и на всички воини от други народи, извоювали с кръвта си свободата на нашия народ".

В декларация по същия повод депутатът от ГЕРБ Галя Захариева  изтъкна, че 3 март е празник на нашия дух като нация, на отговорността към историята ни и възпитанието на новите поколения.

"Помним ли какво е да си българин, какво е обединение на нацията, преклонение пред героите, какво е народна любов", попита Захариева.

И допълни, че "святото дело на Ботев, Левски, Вазов и на много знайни и незнайни герои, е част от нас и от паметта ни". Захариева изтъкна, че 3 март е началото на свободата ни, която е най-висша ценност.