Предизборната среща на Путин на стадион "Лужники" в Москва събра в събота толкова хора, колкото и през 2012 г. И отново на стадиона бяха не само поддръжници на президента, но и онези, които бяха принудени да отидат на митинг под страх от уволнение, съобщава руската служба на Би Би Си.

"Те ме караха като овца"

Съботният митинг в подкрепа на Путин стана първото му публично мероприятие, а вероятно и последно. Той се отказа от обсъждания и дебати по тв каналите. А в провинцията Путин пътува като президент, а не като кандидат за поста.

Многобройните пътувания на Владимир Владимирович из страната в Кремъл се обясняват със задълженията на държавния глава. 

Противниците на президента обърнаха внимание, че той е получил два часа в ефира с излъчването на посланието към Федералното събрание. Обаче, председателят на ЦИК Ела Памфилова не видя агитация в речта, в която Путин говори за военната мощ на Русия и планове за развитие на страната за идущите шест години.

Концертът за митинга трябваше да започне на стадион "Лужники" в два следобед. Но още около обяд плътни тълпи от хора се стичаха към стадиона. На третия околовръстен пръстен в столицата бяха паркирани сините автобуси на "Мосгортранс" с надписи "безплатен транспорт".

Автобусите на "Мосгортранс".

Съдейки по номерата на автобусите, те бяха от всички райони на Москва. Имаше и автобуси от линията по "Садовое колцо" както и от покрайнините и околностите на града.

Голямата част от попитаните хора разказваха, че са пристигнали по зова на сърцето си, но имаше и други, които признаваха точно обратното.

"Докараха ме като овца. Работя в държавно учреждание. Тук всички 100 000 са такива. Вие доброволно бихте ли дошли на такъв студ? Не разбира се", цитира Би Би Си един от участниците.

"Присъни ми се снощи"

"Защо ни казаха да дойдем - не знам. Но сега трябва да отида и взема хора от "Парка на културата", разказа един от шофьорите на автобуси, цитиран от Би Би Си.

Организацията бе подпомагана и от униформени. 

"Не паркирайте тук, сега маршрутките с хора ще дойдат" - изръмжа полицай, опитвайки се да разпръсне таксиметровите шофьори.

Хора, организирани в групи, бяха ръководени от водачи с някакъв разпознаваем знак - флаг, чадър, изкуствени цветя или надпис с името на района или институцията, от която е групата. После всички се отправяха бързо към стадиона. Мъж, който държеше плакат с надпис "Измайлово", веднага го скриваше, когато забележеше тв камера.

За митингуващите имаше подготвени и развлекателни кътчета.

Ръководителят на групата "Бойно братство" с охота спадели, че на митинга хората идват организирано. В ръцете си той държаше и лист с имената и фалимиите на своито подопечни, за да не пропусне и забрави някой.

"На мен ми се присъни снощи", отговори една жена на въпроса как е разбрала за митинга. Този въпрос затрудни много хора, които предпочетоха просто да се усмихнат.

Друг разказа, че не искал да си загуби работата.

"Искам да работя. Затова съм дошъл", заяви пред Би Би Си мъж на име Александър. За такова признание могат и да ме уволнят, но въпреки това ще кажа: "Ние сма от държавно учреждение. Ако искаш да работиш, трябва да отидеш. Не смята да гласувам на изборите. За какво да избирам този, който вече е избран. Считам, че това е фарс."

Имаше и хора, които се объркваха и не знаеха какво точно да кажат пред камерата.

Стана ясно, че и учителите били настойчиви помолени да присъстват на митинга, за да носят правилно написани плакати, съобщава Би Би Си. Хората от кметствата, също били инструктирани.

Постсъветска действителност.

Работник от бюджетно предприятие, което е от сферата на обслужването, се представи като Иван и обясни, че него и колегите му ги "подбрали за митинга".

"Или половин заплата няма да получиш, или ще те уволнят и толкова. Даже за своя сметка дойдохме с метрото. Много, много г......ци дойдоха. Вие гласувайте за Вова, а аз - няма. Аз съм за Навални" (опозиционният блогър, който обаче не е допуснат до изборите за президент - б.р.), казва работникът.

Прессекретарят от изборния щаб на Путин Андрей Кондрашов коментира пред Би Би Си:

"Ако някой счита, че са му били нарушени правата и на митинга не е дошъл по собствена воля, е в правото си да се обърне към съда".