Бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров учредява днес Българско надпартийно движение "Кубрат" (БНСК). Новината дойде от Боянския клуб за подкрепа на българската държавност и нация. Сбирката ще е във военния дом-паметник на столчната ул. "Солунска" 21 от 14 часа.

Заявката за ново движение дойде в началото на годината, като обявеното намерение бе то да прерасне в партия. Първата дата за учредяването му бе 4 февруари, но събитието бе отложено. Официалният мотив бе, че Божидар Димитров се разболя. 

Едно от основните послания е настояването България да се превърне в президентска република. Според Божидар Димитров "парламентарната република е атрофирала". 

Форумът днес ще е под ръководството на бившия шеф на НИМ и министър в първия кабинет "Борисов", арх. Миломир Богданов, д-р Костадин Георгиев - Калки, Христо Бойчев и ген. Стоимен Стоименов. Сред кандидатите за членове на "Кубрат" са хора "от национално отговорните академични среди, интелигенция, офицерство и професионалисти, с гости от Унгария и български политически и граждански организации".