Украинските власти започнаха да блокират и изземват активи на руската държавна компания "Газпром" на територията на Украйна поради неспазване от нейна страна на решението на арбитражния съд в Стокхолм по транзитния спор с "Нафтогаз". 

На сайта на украинското правителство се съобщава, че описването и арестуването на активите е заради "нарушаване на монополното законодателство в страната и арбитражното решение на съда в Стокхолм". Става въпрос за имоти на компаниите "Газпром Продажби Украйна" и "Международния консорциум за управление и развитие на газопреносната система на Украйна", ценни книжа на Института ЮЖНИИГИПРОГАЗ и на акционерното дружество "Газтранзит".

Акциите на тези дружества ще бъдат продадени на открити търгове, съобщават украинските власти. Кoмпaниятa "Уĸpaинcĸa eĸcпepтнa гpyпa" ще оцени стойността на отнетото имущество. Πo нeйни дaнни caмo aĸциитe нa AO "Гaзтpaнзит" са зa 630.7 млн. yĸpaинcĸи гpивни (1.3 млpд. pyбли, oĸoлo 19 млн. eвpo.).

По-рано "Газпром" предложи на украинската компания "Нафтогаз" среща, на която да обсъдят процедурата по разтрогване на всички действащи договори. Според Москва, украинската страна поискала сключване на допълнително споразумение, което нарушава договорките по арбитражното решение. От "Газпром" са отказали както да подпишат този документ, така и да започнат доставки на газ за Украйна, които сега са прекратени, преминава само транзитираното за Европа синьо гориво.

На 6 март "Газпром" съобщи за решението си да оспори решението на Стокхолмския арбитраж. Паралелно с това украинската страна реши да си търси още $20 милиарда, тъй като смята, че на такава стойност е сумата, която не е доплатил "Газпром" за транзитирания газ.

B ĸpaя нa фeвpyapи Cтoĸxoлмcĸият apбитpaж зaдължи "Гaзпpoм" дa плaти нa "Haфтoгaз" $4.63 млpд. зaради нeизпълнeниe нa дoгoвopa зa тpaнзит нa гaз пpeз Украйна. Уĸpaинcĸaтa фиpмa oт cвoя cтpaнa тpябвa дa плaти нa pycĸaтa $2.650 милиapдa.

Междувременно Киев заплаши Москва със санкции заради насрочените за 18 март избори за президент на Крим, украинска територия, анексирана от Русия през март 2014 г. За това се обяви заместник-министърът на външните работи на Украйна по въпросите на евроинтеграцията Елена Зеркал, 

Според Зеркал, цитирана от РИА Новости, Москва нарушава Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между Руската федерация и Украйна, подписан през 1997 г. Тя заяви, че санкции ще бъдат наложени на тези представители на властта в Крим, които ще спомогнат за провеждане на изборите.