Испанският Върховен съд отхвърли молбата на арестувания каталунски политик Жорди Санчес да бъде освободен от ареста, предаде Ройтерс.

Така кризата в автономната област може да продължи още дълго време.

Санчес бе номиниран за регионален премиер след отказа на Карлес Пучдемон да се бори за нов мандат. Кандидатурата му трябваше да се обсъжда в парламента в Барселона на 12 март и той поиска да присъства на дебатите.

Жорди Санчес, който е бивш лидер на сепаратисткото движение Каталунско национално събрание (КНС), е в ареста от 17 октомври 2017 г. Обвиненията срещу него са за бунт и противодържавна дейност. 

Властите в Мадрид са категорични, че кандидат-премиерът трябва да присъства физически на заседанието, на което ще се обсъжда кандидатурата му. Мотивът на съда да откаже да пусне Санчес е риск от престъпен рецидив.

Говорител на регионалния парламент на Каталуня заяви, че сесията в понеделник ще се състои.

Областта е с временно отнета автономия от 27 октомври 2017 г. Това стана, след като парламентът на Каталуня обяви едностранно независимост. Той бе разпуснат, а регионалното правителство - уволнено. Централната власт свика предсрочни местни избори на 21 декември. На тях сепаратистите запазиха абсолютното си мнозинство. Няколко от новоизбраните депутати са в ареста. Друга група начело с експремиера Карлес Пучдемон е в доброволно изгнание в Белгия.