Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан обяви тази седмица, че напуска Социалистическата партия, в която членува от 44 години. Причината? Призивите да избере между партията си и центристкото правителство на президента Еманюел Макрон.

Социалистическата партия, която в момента е в опозиция, не подкрепя политиката на центристкия кабинет, съставен обаче не само от членове на новосъздаденото движение на президента "Републиката в движение", а и от опитни политици, какъвто е и Льо Дриан.

Включването му в кабинета на Макрон е гледано с недоверие от много ветерани от Социалистическата партия. Затова и съпартийците му го призовават да напусне кабинета. Той обаче избира да остане на поста си и да напусне партията, в която членува от 44 години.

“Напускам Социалистическата партия с много емоция, като член от 44 години, а също и с много гордост, защото бях част от кампаниите на бившия президент Франсоа Митеран, бившия премиер Лионел Жоспен и Франсоа Оланд, с когото все още сме близки приятели.“

Той остро разкритикува своята партия за ролята й на “сектантска и детинска опозиция“ на правителството, което пък е определяно от президента Макрон като “начин да трансформираме страната си“.

Външният министър обяви, че засега няма да се включи в движението на Макрон “Републиката в движение“.

По времето на президента Франсоа Оланд, издигнат от социалистите, Льо Дриан е военен министър.