Националното сдружение на българските превозвачи излиза на протест заради заповед на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) за нови ограничения за тежкотоварни автомобили по автомагистралите и в някой отсечки от пътища I-ви и II-ри клас, съобщи сдружението.

Според браншовиците на 25 юли на интернет страницата на АПИ е качена информация, че ще бъдат наложени нови ограничения за движение на тежкотоварни автомобили по автомагистралите и в някои отсечки от пътища I-ви и II-ри клас. Превозвачите твърдят, че новоизготвената заповед не е била поставена за обществено обсъждане, те не са участвали при издаването ѝ и не им е дадена никаква възможност за становища и предложения.

Заповедта спира движението по автомагистралите на камиони над 12 тона, включително ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, за дните петък от 18 до 21 ч. и неделя между 14 и 20 ч. Ограничението важи и за 17 пътища от първокласната и второкласната републиканска мрежа.

Целта е по-висока пътна безопасност при засиления трафик в активния туристически сезон, като ограниченията важат до 15 септември, казват от Агенцията.

В писмо до шефа на АПИ Стефан Чайков превозвачите настояват до 31 юли да  бъде отменена заповедта, иначе ще затворят всички входно-изходни артерии на София и основни пътни артерии.

Къде ще почиват екипажите, на какви изисквания отговарят местата за почивка, имат ли къде шофьорите да си купят при необходимост медикаменти, храна и вода, питат превозвачите.