Румен Радев говори повече като "политически лидер на политически проект", а не президент на България, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, като продължи тезите си по адрес на държавния глава от сутрешното си участие в Нова тв.

Какъв е този проект Цветанов не разкри - "то за всички вече е ясно". Но след остри критики към държавния глава, дясната ръка на Борисов не пропусна да поздрави вицепрезидентката Илияна Йотова. И отбеляза, че прави голяма разлика между нейните изказвания и тези на Радев.

"Тя има съответният опит и знае как се прави голямата политика. Тя превъзхожда с класи поведението на президента“, заяви Цветанов.

Той повтори тезата си, че не може да няма стенограма от срещата между руския патриарх Кирил и държавния глава, въпреки твърденията на президента в обратното.

"Винаги, когато се правят международни срещи, и то на такова ниво, винаги се прави стенограма. Дори и на работни срещи. Затова искахме да бъде разсекретена стенограмата, за да видим позицията на българския президент", отбеляза той. "От това, което видяхме в медиите, видяхте, че президентът не говореше."

Така партиите можели да преценят дали държавният глава е реагирал навреме и достойно на обвиненията на патриарха. Според Цветанов обаче БСП и Радев заедно имат една-единствена цел - "постигане на политическа дестабилизация, на политическа криза, която да доведе до предсрочни парламентарни избори и съставяне на служебен кабинет." 

"Не сме чули неговата позиция за Крим или за СЕТА. Подкрепи СЕТА и санкциите, сега темата е табу. Той предпочита да отиде при военните например и да говори политически."