Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че провеждането на изборите в Русия би могло да бъде много добър пример за много страни. Сидеров сподели впечатления на личния си профил във фейсбук. Той бе наблюдател на провелите се в неделя президентски избори, спечелени отново от Владимир Путин с рекордна подкрепа.

"По време на изборния ден в Русия обиколих няколко секции в столицата Москва. Избирателният процес вървеше спокойно, под изключителен контрол от страна на властите. От наблюдението си на изборите за президент на руската държава мога да заключа, че има висока избирателна активност, демократично гласуване и много добри примери за провеждане на избори, от които много страни могат да се учат."

 

 

Сидеров бе само един от българските наблюдатели на изборите в Русия.

Останалите бяха представители на БСП - Петър Кънев, Христо Проданов, Пенко Милчев, Калоян Паргов и др.

Малко по-късно от "Атака" съобщиха, че от 150 наблюдатели от десетки страни, единствено Сидеров е бил поканен днес на среща в Държавната дума в Москва  Срещата е била с комисията по външна политика. Акцент в разговора е била темата за подновяване на строежа на атомна централа, както и възможностите за трансфер на руски газ през България след провала на Южен поток.

"Като част от управлението на България мога да допринеса за това българският интерес в сферата да бъде отстояван и в страната ни най-сетне да заработи газов хъб. От разговора с депутатите от Единна Русия и наши домакини стана ясно, че те отчитат положителната промяната в политиката на българското правителство след влизането на патриотите във властта", коментира още Сидеров. 

От руска страна на срещата са присъствали първият заместник-председател на комисията Светлана Журова, заместник-председателят и световноизвестен шахматист Анатолий Карпов, заместник- председателят и бивш шампион по фигурно пързаляне Ирина Роднина, както и председателят на групата за приятелство Русия – България Александър Василенко.