Михаил Путин, роднина на руския президент Владимир Путин, бе избран за заместник-председател на борда на "Газпром". Това става ясно от съобщение на една от най-мощните руски държавни компании.

Михаил е син на братовчед на Путин.

Заместник-председателят на управителния съвет на дружеството се назначава за срок от пет години. Както отбелязва "Интерфакс", племенникът на руския президент ще контролира икономическата част на новата длъжност. Предшественикът на Михаил Путин - Александър Козлов, почина през декември 2017 г.

Говорителят на руския президент - Дмитрий Песков, потвърди, че Михаил Путин е роднина на президента. Но, по думите на представителя на Кремъл, държавният на практика не си общувал с него.

Михаил Путин е завършил Ивановският държавен медицински институт и Държавната академия за управление "Сергей Орджоникидзе", и е кандидат на медицинските науки. Преди да поеме поста в "Газпром" е бил заместник генерален директор на ФГУП "Медтехснаб" към Министерството на здравеопазването.

(ФГУП - Федерално държавно единно предприятие, е особена форма на държавна собственост в Русия. Бюджетна организация, която няма право на собственост върху активитие, които управлява и които са неделими.) 

Освен това президентският племенник е бил и заместник-началник на управлението за фармацевтична дейност, осигуряване на лекарствени средства и медицински изделия към здравното министерство на Русия.

По-късно Михаил Путин ръководи и департамента за икономическо развитие на здравеопазването, управлението по финанси и материални ресурси на Министерството на здравеопазването, бил е и шеф на медицинското управление на "Газпром" и зам.-председател на Управителния съвет на "СОГАЗ".