Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в Пазарджик, че срещата между ЕС и Турция във Варна вчера не е нещо изключително. Тя обаче настоя да получи стенограма от разговорите между премиера Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган. Нинова посочи, че няма конкретен резултат и напредък по нито един от спорните въпроси след проведената среща.

"Нито по спора с Гърция, нито по отношение конкретно решение за присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаването на визите за турски граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък. В тази връзка продължаваме да поставяме въпросите за българския национален интерес. Позицията - България е домакин на среща между две страни Европа и Турция - ние не я приемаме, защото България е Европа, ние сме в ЕС", подчерта Нинова.

Тя каза, че не е ясно какво е отговорил Ердоган на въпроса за душевните граници на Турция, които включват и Кърджали.

"Има ли категоричен отговор и поставено ли е категорично това изявление и редица други като неприемливо, провокативно и като провокация към националния суверенитет и националния интерес на България", попита Нинова.

По отношение на въпроса с тракийските бежанци, Нинова посочи, че това не е въпрос на двустранни отношения, а към него има и европейси ангажименти.

"В срещата във Варна няма нищо изключително – през последните три години са проведени 12 подобни', каза още Нинова.

Тя обърна внимание, че само за 2017 г. има 6 различни срещи.