Български дипломат е присъствал на брифинг за случая Скрипал в руското посолство в Лондон в понеделник, който е бил бойкотиран от повечето европейски страни, съобщава "Политико". Присъствали са още представители на Австрия, Гърция, Кипър и Словения. Нито една от тези страни не е експулсирала руски дипломати.

Брифингът е бил организиран с цел да потвърди руската позиция по случая с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания и е бил "отворен за всички посолства".

Лондон обвинява Москва за нападението, която обаче отрича да има нещо общо. Според двама души, присъствали на брифинга, руския посланик в Лондон Александър Яковленко е обвинил британските власти, че не споделят какви доказателства имат за връзка на Кремъл с нападението.

Като израз на солидарност с Обединеното кралство десетки държави изгониха руски дипломати. Европейският съюз пък привика посланика си в Москва на консултации. Същото направи и България, но днес премиерът Бойко Борисов обяви, че след Великденските празници Бойко Коцев ще се върне в Москва. София няма да експулсира руски дипломат.

Пред "Политико" от посолствата на България, Австрия, Гърция и Кипър в Лондон са потвърдили, че техни представители са присъствали на брифинга. Имало е и дипломати от страни, които не са членки на ЕС, но не е ясно кои са те. Клуб Z отправи запитване до МВнР за присъствието на български представители на срещата. От пресцентъра на министерството заявиха:

"Във връзка с вашето запитване по повод публикация на в. Политико, бихме искали да ви информираме, че вероятно става дума за брифинга на посланика на Русия в ОК, състоял се в Лондон в следобедните часове във вторник, 27 март. 

В рамките на брифинга посолството ни е било представено от младши дипломатически служител, който от името на страната - ротационен председател на ЕС, е направил изявление пред всички присъстващи и е съобщил утвърдената от Европейския съвет на 22 март т.г. обща позиция на ЕС по случая „Скрипал”. Той е съобщил освен това, че страната ни изтегля за консултации посланика си в руската столица.

На брифинга са присъствали представители и на други страни от ЕС, както и такива на трети държави."

Според присъствал на срещата източник на "Политико" българският представител на срещата е използвал повода да "напомни" на Москва, че лидерите на страните членки на ЕС са солидарни с Великобритания.

Държавните и правителствените ръководители на 27-те изразиха подкрепата си към Обединеното кралство на срещата на върха в Брюксел миналата седмица, когато решиха да привикат представителя на блока в Москва за консултации.